Inno-tér
2016. január 27.

Úttörő eredmények a mellkasi mezotelióma kutatásában

Egy eddig gyógyíthatatlan daganattípus jobb megismeré­séhez vezethetnek azok a tavaly év végén zárult kutatások, amelyeket az ELTE Biológiai Fizikai Tanszék, az Orszá-gos Onkológiai Intézet, valamint az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet kutatói végeztek: a projekt több mint két éve alatt az onkológusokból, sejtbiológusokból és biofizikusokból álló csoport számos új, ígéretes kutatási irányt tárt fel.


A nemzetközi együttműködéssel megvalósuló alapkutatási projekt célja egy rendkívül rosszindulatú, jelenleg gyógyít­hatatlan daganattípus, a mellkasi mezotelióma kialakulásának és súlyosbodásának megértése volt.
A több mint 170 millió forintból megvalósuló program során a kuta­tók olyan jelzőmolekulákat azonosítottak, melyek a tumor és a környező vérerek közti kommunikációért felelősek, illetve sejttenyészetben végzett kísérletek és számítógépes szimulációk segítségével javasoltak egy egyedülálló, sejtösszehúzódáson alapuló mechanizmust, mely segít megérteni a mezoteliómákra jellemző, a mellhártyák fel­színén kialakuló daganatos „csomók” kialakulását. Az utóbbi megfigyelés – amennyiben további kísérletek is megerősítik – új daganatellenes kezelések lehetőségét is előre vetíti.

Kísérlet­- állat­ban növő mellkasi mezo­­­telióma csomók (piros) és a környezetükben lévő vérerek (zöld)

A kutatók egy új, célzott daganatellenes hatóanyag mezoteliómasejtek mozgását és osztódását befolyásoló hatását, illetve annak molekuláris hátterét is feltérképezték.

A mellkasi mezoteliómasejtek szövettenyészetben is aggregátumokat hoznak létre

A konzorcium több, a keringésben (fibrinogén, fibulin-3, activin-A), illetve szöveti szinten (Ki-67) mérhető biomarkert azonosított, melyek segíthetnek a mezoteliómában szenvedő betegek prognózisának és ideális kezelési stratégiájának meghatározásában. A hazai kutatók – nemzetközi partnerintézményekkel együttműködve végzett – munkájának kiemelkedően fontos eredmé­nye volt továbbá egy új tumorszuppresszor gén, az úgynevezett integrin-alfa7 azonosítása mezoteliómában, illetve a fibroblaszt növekedési faktor mint terápiás célpont leírása e rendkívül rosszindulatú daganattípusban. A vizsgálatokat végzők eredményeiket a szakma legrangosabb nemzetközi tudományos folyóirataiban (British Journal of Cancer, Journal of Pathology, Scientific Reports) publikálták.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka