Inno-tér
2022. április 1.

Új szoftver tökéletesíti a jövő kamionjait

A Siemens által kifejlesztett szimulációs szoftvert, a Simcentert alkalmazza a Daimler a jövő kamionjainak fejlesztéséhez. Az innovatív megoldás segítségével kiaknázható a digitális ikrek technológiája, valamint új lehetőségek nyílnak az áramlás­modellezésben.


A világ legnagyobb teher­gépkocsi- és autóbusz­gyártó vállalata, a Daimler Truck AG következő generációs kamionjainak elő­állításakor egyebek között a zöld meg­oldások tökéletesíté­sére is koncentrál. A Simcenter szoftver ugyanis hagyomá­nyos belső égésű motorok és kipufogó­rendszerek tervezésében is segíteni fogja a járművek szén-dioxid-kibocsátá­sának csökkenté­sét. De ami ennél is fontosabb, a Simcenter áramlás­modellező képessé­geinek fel­használásával a járművek aerodinamikai teljesítmé­nyét fogja javítani. Emellett olyan innovatív e-mobilitási meghajtó- és energia­felügyeleti rendszereket tökéletesít majd, mint az akkumulátor­hűtés és a hidrogén­alapú technológia.

A Siemens megoldása a kamionok fejlesztési folyamatát teljes egészében digitális ikrekre épülő, multifizikai környezetté alakítja. A digitális ikrek a fizikai eszközök digitális másolatai, amelyeket az adattudósok és informatikusok szimulációk futtatására használhatnak, még mielőtt az eszközöket ténylegesen megépítik és telepítik. A hírek szerint a szoftver bevezetése mellett a két cég a szimulációkra szakosodott fiatal mérnökök képzésében is együttműködik. A német nagyvállalat megoldását használja a Lockheed Martin repülőgép-üzletága is, támogatva a tervezés digitális átalakítását.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka