<
Inno-tér
2018. augusztus 29.

Új glükózszenzor cukorbetegeknek

Cukorbetegeknek készült a bőr alá ültethető, mobil applikációval összehangolható glükózszenzor, amely akár kilencven napig is használható.


Új eszközök segítségével lehetőség van a szöveti glükóz­szint folyamatos ellenőrzésére (CGM – Continuous Glu­cose Monitoring), hogy így még pontosabb képet kaphasson a beteg és kezelőorvosa a cukorháztartás állapotáról.

Az amerikai élelmezési és gyógyszerészeti szervezet (FDA) már jóváhagyta az új fejlesztést, ezért az hamarosan megjelenhet az amerikai piacon. Először 1999-ben engedélyezték a CGM-készülékek forgalmazását, azóta a fejlesztések egyre pontosabbak, egyszerűbb a használatuk. A szenzorok többsége azonban csupán hat-hét napig működik, ellentétben az új monitorozó kilencvennapos használati idejével.

A szenzort a has bőr alatti zsírszövetébe helyezik be egy egyszerű eszköz segítségével. A szöveti glükózszintet érzékelő szenzor elektronikus jeleket küld egy vevőkészülékbe, amelyből ki­olvasható a mért érték, és utána elemezhető a glükózszint változása.
A szöveti glükózszint kis késéssel tükrözi az adott időszak vércukorszintjét.
Azt, hogy kinél érdemes szöveti glükózmérést alkalmazni, a diabetológus kezelőorvos javasolja.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020
Címkék

Innotéka