Inno-tér
2016. március 4.

think.BDPST

A piaci, kormányzati és tudományos szektorok összefogásával rendezi meg Magyarország a think.BDPST régiós innovációs konferenciát március 8. és 10. között.


A konferenciára az Antall József Tudásközpont (AJTK) szervezésében kerül sor a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Nemzetközi Visegrádi Alap, valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) együttműködésében. A szervezők célja, hogy a tervek szerint évente megrendezett szakmai fórumon fűzzék szorosabbra az üzleti, kormányzati és civil szféra közötti régiós együttműködést az innováció és a kutatás-fejlesztés területén.

A visegrádi országokban elmarad a kis- és középvállalkozások innovációs teljesítménye az uniós átlagtól. Az EU-ban a kisvállalkozások átlagosan 30, illetve a közepes cégek mintegy 50 százalékához kapcsolódik valamilyen innovációs teljesítmény, régiónkban azonban – Csehország kivételével – e számoknak nagyjából a fele teljesül (Magyarországon 12 és 26 százalék az arány). Hazánk jelenleg a GDP 1,4 százalékát fordítja kutatás-fejlesztésre, az évtized végére azonban 1,8 százalék körüli részarány a cél – ennek eléréséhez pedig elengedhetetlen a visegrádi innovációs együttműködés elmélyítése.

A háromnapos esemény főbb témái: a kutatás-fejlesztés gazdasági hatásai, az innováció szociális, oktatási és munkaerőpiaci dimenziói, valamint a tartalomfogyasztás átalakulása, a közösségi vállalkozások, a közszolgáltatások és a városi infrastruktúra jövője, illetve az új technológiák hordozta biztonsági kockázatok.

A konferencia előadói között szerepel többek között George Pataki, New York állam volt kormányzója, Edmund Stoiber volt bajor miniszterelnök, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Cséfalvay Zoltán, az OECD magyar állandó képviseletének vezetője, Robert-Jan Smith, az Európai Bizottság kutatási és innovációs főigazgatóságának vezetője, Pálinkás József, az NKFIH elnöke, Tom Szaky, a TerraCycle vezérigazgatója, Horváth Anna, a Nesst Hungary országigazgatója, Bertalan Zsolt, a HUPX Zrt. vezérigazgatója, Pásztor János, az ENSZ főtitkárhelyettese, Fadi Swidan, a Nazareth Accelerator alapítója, Pongrácz Ferenc, az IBM délkelet-európai fejlesztési igazgatója, az AmCham elnöke, Richard A. Plunz, a Columbia Egyetem professzora, továbbá Martin Kern, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet megbízott igazgatója.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka