2020. április: jegyzet, it, mérés, bionika, biokémia, egyetem, portré, neutronkutatás, biológia, fizika, nanotechnológia, atomenergia, űrtevékenység, lézer, tudomány, geokémia, geológia, régészet, közlekedés, építés, innováció, okostechnológia, egészségipar, agrárium, mikroszkópia, automatizálás, meteorológia, környezetvédelem, vízgazdálkodás, zöldkörnyezet, energiagazdálkodás, megújuló energia
Inno-tér
2019. június 27.

Solar Decathlon Europe

Idén nyáron először rendezik meg Magyarországon az amerikai eredetű Solar Decathlont, ahol tíz nemzetközi egyetem csapatai – köztük a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemé – mérik össze tudásukat és építik fel szoláris energiával működő házaikat.


A verseny célja, hogy felhívják a szakmai érdeklődők és a lakosság figyelmét a fenntartható zöldtechnológiák használatára és a környezettudatos, megújuló energiákat hasznosítani képes otthonok egyre fontosabb szerepére. A verseny idén a teljesen új épületek helyett a már meglévők környezettudatos és energia­hatékony felújítására koncentrál.

A BME csapata a sátortetős kockaházakra – ismertebb nevén Kádár-kocka – dolgozott ki egy új megközelítésű építési rendszert. A koeb modulrendszer meglévő házakhoz csatlakoztatható, napenergiát hasznosítani képes, könnyűszerkezetes épületelemekből áll, amelyek önmagukban és egymással kombinálva csökkenthetik az otthonok energiafogyasztását, az előre kialakított moduláris rendszer pedig alternatívát nyújthat a szakemberhiányra. Koncepciójuk kialakításakor fontos szempont volt a növények által biztosított előnyös mikroklíma kihasználása. Az épület terasza körül függő növények lesznek, az épület tetejére pedig zöldtetőt terveztek.

A versenyzők Szentendrén, június 27-étől 14 nap alatt építik meg a házakat, majd egy kéthetes mérési sza­kasz következik, ahol a lakhatás alkalmasságát, vala­mint az energiahatékony működést vizsgálják. A versenyszakasz lezárultával a „Szolárfalut” két hónapon át tekinthetik meg az érdeklődők.•

 
Inno-tér
Innotéka