Inno-tér
2022. március 31.

Sok kicsi sokra megy

A sok kicsi sokra megy elv alapján is tudunk takarékoskodni az energiával. Íme néhány tanács háztartási készülékeink környezettudatosabb használatához.


Ezek ugyan egyenként nem jelentős tételek a számlán, de sok kicsi sokra megy, állítják az LG szakértői országos kutatásuk eredményeire hivatkozva. Mire érdemes tehát odafigyelni? Például, ha az otthoni elektronikai eszközünknek van „azonnali bekapcsolás” funkciója, vagy kikapcsolt állapotban is világít rajta valamilyen LED-lámpa, akkor bizonyos mértékben folyamatosan áramot fogyaszt. Bár a modern eszközöknél elhanyagolható lehet a standby üzemmód, mégis célszerű minél többet áramtalanítani, különösen, ha régebbi készülékről van szó. Szintén figyeljünk a külső tápegységgel vagy tápkábellel rendelkező elektronikai eszközök, így a laptopok, videójáték-konzolok, telefontöltők és más hasonló eszközök tudatos használatára, mert ezek tápegységei akkor is áramot fogyasztanak, ha a készülék nincs használatban.

A tévék esetében érdemes például az energiacímkén feltüntetett értékeket figyelni, hiszen az egyes modellek fogyasztása akár az átlagos érték dupláját is elérheti. A kutatás szerint a felnőttek mindössze egyharmadának fontos, hogy energiatakarékos készüléket válasszon, miközben a hűtőszekrények esetében tízből kilencen, a mosógépeknél pedig tízből nyolcan figyelnek erre. A magyar háztartásokban üzemelő televíziók ráadásul többnyire vagy nem rendelkeznek energiatakarékos, azaz eco üzemmóddal, vagy nem tudja a tulajdonosuk, hogy képes-e erre a készülék.

Az energiatakarékosság témakörébe tartozik a víz­pazarlás elkerülése is, hiszen a háztartá­sokban felhasznált ivóvíz kitermelésé­hez, kezelésé­hez, fogyasztók­hoz való eljuttatá­sához, majd a szenny­víz tisztításához is energia fel­használására van szükség. A Bonni Egyetem kutatása szerint a mosogató­­gépek nyolcvan százalékkal kevesebb vizet használnak, mint amennyi a kézi mosogatáshoz szükséges. A köz­vélekedéssel ellentétben tehát a gépi mosogatás a takaréko­sabb. Évi 92 terawattóra energiát, valamint több mint hatmilliárd liter ivóvizet lehetne meg­takarítani, ha az EU minden tag­államában átállnának a kézi mosogatásról a gépire. Az LG kutatásából az derül ki, hogy Magyar­országon például csupán minden harmadik háztartásban van mosogatógép.

Bár elsőre jó ötletnek tűnhet a fűtés lekapcsolásával csökkenteni az energia­fogyasztást, valójában akkor járunk a legjobban, ha – a távollét hosszától függően – kisebb-nagyobb mértékben lejjebb tekerjük a termosztátot, így ugyanis nem hűl át annyira a lakás, hogy azután túl sok energiába kerüljön az újbóli felfűtése. Ha munkába indulunk, 2-3 fokkal érdemes lejjebb állítani a hőmérsékletet, ha pedig hosszabb időre elutazunk, akkor temperáló fűtést tartsunk fent, mert azzal hatékonyan védekezhetünk a nemkívánatos pára­lecsapódások és az esetleges elfagyások ellen.

Az országos kutatás eredményei szerint a megkérdezettek fele lekapcsolja a fűtést, ha nincs otthon senki, elutazás előtt 35 százalék tesz így, 42 százalék pedig alacsonyabb fokozatra veszi vissza. Érdemes tehát az apró dolgokra is odafigyelni.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka