Inno-tér
2020. május 17.

Online csalók új fegyvere

Több száz milliós nagyságrendben küldenek ki nap mint nap kéretlen tartalmakat a koronavírus kapcsán az online bűnözők. Repertoárjuk széles, malware és phishing e-mailek mellett a járványra építő spam üzenetekkel is bombázzák a mail­box­tulajdonosokat.


Az egész világot érintő pandémia árnyékában az online bűnözők egyebek mellett meg­félemlítés­sel vagy épp anyagi támogatás ígéretével próbálják rászedni a felhasználókat.

A Google tapasztalatai szerint az egyik leggyakoribb módszer az, hogy az elektronikus üzenetek feladói különböző egészségügyi szervezetek – például az ENSZ egészségügyi világszervezete, a World Health Organization – képviselőinek adják ki magukat, és így próbálnak adományokat kicsikarni a gyanútlan áldozatoktól. Emellett nemritkán malware-rel fertőzik meg a számító­gépe­ket. Az is egyre gyakoribb, hogy a bűnözők a távmunkában dolgozó alkalmazottakat próbálják megtéveszteni munkahelyi üzeneteknek tűnő e-mailekkel, és kártékony oldalakra vezető linkeket helyeznek el bennük.

A Google azt tanácsolja felhasználóinak, hogy kerüljék az ismeretlen fájlok letöltését a kapott e-mailekből, megtekintésükhöz inkább a Gmail beépített előnézetét használják. Az online felületeken történő bejelentkezések előtt azok URL-jét is érdemes ellenőrizni, a phishing támadások ugyanis előszeretettel használnak a hiteles címekhez hasonló hivatkozásokat. A támadások mértéke rendkívül komoly, hiszen naponta közel 20 millió e-mail és további 240 millió spam üzenetet szűrt ki a Gmail rendszere áprilisban.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka