Inno-tér
2019. május 21.

Novák Blanka a legjobbak között az Intel ISEF-en

Hazaérkezett Phoenixből (Arizona, USA) az a magyar fiatal, aki a 2019. május 13-17. között megrendezett Nemzetközi Tudományos és Innovációs Versenyen (Intel ISEF) vett részt. Az idén már több mint 1800, húsz év alatti fiatalt hívtak meg a rendezvényre, 75 országból.


Novák Blanka a 2017-2018. évi, 27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen I. díjasa volt, így a Magyar Innovációs Szövetség biztosította részvételét a tudományos (projekt) versenyek olimpiáján, az Intel ISEF-en.

Novák Blanka, az Egri Dobó István Gimnázium korábbi diákja, aki jelenleg az Eszterházy Károly Egyetem első éves hallgatója, „Lycium barbarum (farkasbogyó) fiziológiai hatásainak vizsgálata” c. munkájával pályázott, amelyért kiemelkedő negyedik díjat kapott, így 500 dolláros pénzjutalomban is részesült.

A Lycium barbarumban található bioaktív komponensek identifikációja, az innovatív, saját metódus alapján készített szaponifikált oldat antibakteriális hatású vegyületeinek műszeres mérése és azonosítása történt meg. A szaponifikált oldatban található komplex vegyületcsoportok együttes hatása szignifikáns gátlást fejt ki a rezisztens, szuperbaktérium Pseudomonas aeruginosa törzs ellen. Ezen oldat hatásairól jelenleg nem áll rendelkezésre szakirodalmi adat, a benne található mikrobiális effektivitást kialakító komponensek analitikai kvantitatív feltérképezése újdonságnak számít. Az eddigi szakirodalomban fellelhető, különböző extrahálási technikával készült oldatok nem gátolják a Pseudomonas szaporodását. A versenyző kutatásának jelentőségét az utóbbi években észlelt nagy mértékű rezisztencia és az „antibiotikumok utáni korszak” eljövetele adja. A kutatás témája saját ihletésű, a kísérleteket, méréseket, elemzéseket önállóan végezte el a pályázó.

Az Intel ISEF rendezvény kétlépcsős. A versenyzőktől a zsűri angol nyelvű nevezési anyagokat kér a tudományos projektről. Ezt követően a kiállítással egybekötött döntőn több mint ezer tudós, mérnök és matematikus személyes interjúk során győződik meg a versenyzők felkészültségéről, és alakítja ki a végleges sorrendet.

A magyar delegációt Jakab László, a hazai verseny zsűrielnöke, a BME VIK dékánja vezette. Novák Blanka munkája is megtekinthető lesz a 28. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legkiemelkedőbb pályamunkáit bemutató kétnapos kiállításon, 2019. május 29-én és 30-án az Ericsson Magyarország székházában.

Forrás: MISZ

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka