Inno-tér
2019. június 2.

Nehéz röghöz kötni az IT-szakembereket

A digitális szakemberek megtartása egyre komolyabb kihívások elé állítja napjainkban a vállalatokat. A Boston Consulting Group (BCG) kutatása szerint az IT területén dolgozó magyarok közel fele külföldre költözne egy jó állásért, külföldön pedig még ennél is rosszabb a helyzet.


A többi között a programozás, a web- és mobilapplikáció-fejlesztés, a mesterséges intelligencia vagy a robotika területén dolgozó több mint 600 magyar szakember megkérdezésével készült kutatás egyértelműen megmutatta, hogy nehéz röghöz kötni az IT területén dolgozókat. A világ legkeresettebb munkavállalóinak ugyanis kiemelkedő a mobilitásuk. A felmérés szerint Magyar­országon a digitális szakemberek 43 százaléka vállalna munkát külföldön, ezzel szemben az egyéb szektorokban dolgozók esetében 35 százalék lenne nyitott a költözésre.

A digitális szakemberek külföldi munkavállalási hajlandósága országonként (%) Forrás: BCG

A hazai vállalatok számára talán jó hír, hogy a nemzetközi átlag ennél is borúsabb képet mutat: globálisan az IT-specialisták 67 százaléka hagyná el hazáját egy előnyösebb munkaszerződésért. És hogy milyen kivándorlási célpontok rajzolódtak ki a felmérésből? A magyar informatikusokat elsősorban Ausztria, az Egyesült Államok vagy Németország vonzza. A startup központok közül például Berlin és München is a magyarok által megnevezett top 5 város között van. A kutatás másik érdekes eredménye, hogy a globális színtéren a fizetés már nem elég a digitális világban a tehetségek megtartásához, ennél lényegesen fontosabbak a munkahelyi tanulási lehetőségek, valamint a szakmai fejlődés.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka