Inno-tér
2023. április 1.

Napelemeket otthonra?

A Nap még mindig ingyen termeli az energiát, csakhogy míg korábban inkább megérte eladni az áramot, most a helyben történő felhasználás a kifizetődőbb.


A megváltozott elszámolási szabályok ellenére a szak­értők továbbra is látnak potenciált a háztartási napelemes rendszerek telepítésében.

Korábban az fizetődött ki leginkább, ha a teljesítményt az épület éves fogyasztásához méretezték, hiszen így lehetett nulla körülire hozni a villanyszámlát. Az új, bruttó vagy legalábbis arra hasonlító elszámolási mód mellett viszont arra érdemes törekedni, hogy a megtermelt áramot a lehető legnagyobb mértékben azonnal fel tudják használni a tulajdonosok, ezt nevezik a szakemberek önfogyasztásnak, ami továbbra is ingyen van.

Az Energiatakarék Kft. szakértője szerint egy sor háztartási eszköz fogyasztását lehet optimalizálni. A korszerűbb mosó­gépek, mosogatógépek, szárítógépek zöme programozható, és egy időzítőkapcsolóval a régebbi típusoknál is megoldható a napközbeni használatuk, ahogy a villanybojlert is lehet közvetlenül a napelemről üzemeltetni. A radiátoros, akár gázkazános, akár hőszivattyús központi fűtési rendszerekben keringő víz melegítésére is felhasználható a többlet napenergia. Ez nem villanyfűtést jelent, csupán rásegítést, hiszen egy átlagos napelemes rendszer teljesítménye nem elegendő a teljes épület kifűtésére. Viszont ősztől tavaszig százszázalékosra növelhető vele az önfogyasztás. Vagyis a szakértők úgy vélik, hogy nem elvetni kell a napenergia otthoni alkalmazását, hanem átgondolni a mikéntjét.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka