Inno-tér
2013. november 22.

MTA-PE Transzlációs Glikomika Kutatócsoport laboravatása

A Transzlációs Glikomika Kutatócsoport laboratóriumi helyiségeinek ünnepélyes avatását november 21-én tartották a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karán Veszprémben. A kutatólaboratóriumot a Magyar Tudományos Akadémia Lendület III. programjának támogatásából újították fel.


Dr. Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem rektora és dr. Guttman András, a kutatócsoport vezetője az ünnepélyes laboravatáson (Fotók: Szabó László)

A Műszaki Informatikai Kar Műszaki Kémiai Kutatóintézetében 2013-ban alakult az MTA kutatócsoport. dr. Guttman András, világhírű kutató, több rangos amerikai egyetem professzora, az MTA külső tagja a Lendület program keretében iskolateremtő szándékkal hozta létre a kutatólaboratóriumot.

Az avatási ceremónián dr. Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem rektora beszédében hangsúlyozta, hogy a kutatólaboratórium létrehozásához három lényeges tényező kellett: egy kiváló professzor, az akadémia, amely támogatást biztosít, és az egyetem, mely a folyamatokat, szakmai fejlesztéseket megfelelően koordinálja. Ezen felül kiemelte, hogy a Pannon Egyetem három alaptevékenysége (oktatás, kutatás, innovációs tevékenység) közül a kutatási munka kiemelten fontos, a neves professzorok vezette kutatólaboratóriumok eredményesen működnek, a most avatott kutatólaboratórium is egy hosszú távú, kiváló befektetés az intézmény számára.

Dr. Guttman András, a kutatócsoport vezetője köszöntőjében kitért arra, hogy 35 éve végzett az intézményben, és az ezalatt az idő alatt a világ minden tájáról felhalmozott tudást ebben a laboratóriumban szeretné az egyetem szolgálatába állítani. Hangsúlyozta, hogy a laboratórium indulásának kedvező a fogadtatása, és már most jelentős magyarországi és nemzetközi partnerkapcsolatokkal büszkélkedhet. A Műszaki Informatikai Kar és a Magyar Tudományos Akadémia támogatásával olyan projekt valósulhat meg, melynek keretében a cirkuláló ráksejtek újszerű vizsgálatára nyílik lehetőség, és a kutatás mellett oktatási tevékenységet is tudnak folytatni - hangsúlyozta a professzor.



Az MTA-PE Transzlációs Glikomika Kutatócsoport célja humán eredetű mintákból a cirkuláló ráksejtek glikomikai vizsgálatára új integrált technológiák fejlesztése és alkalmazása, illetve a klinikailag fontos glikoproteinek azonosítása a mintákban található limitált számú cirkuláló ráksejtből (száztól néhány ezer sejtig) diagnosztikai és terápiás céllal. A laboratóriumban innovatív fejlesztéseket végeznek a rangos szakemberek, ugyanis számos fontos vizsgálatot nem lehet ilyen kis mennyiségű minta esetén elvégezni, hiszen az erre alkalmas analitikai módszerek csak napjaink áttöréseinek révén válnak elérhetővé.
A laboratóriumot világszínvonalú eszközökkel szerelték fel; a berendezések értéke több mint százmillió forint.

Forrás: Pannon Egyetem

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka