Inno-tér
2020. június 8.

Miért élnek tovább a nőstények?

Az emlősállatok nőstényei tovább élnek a hímeknél – állapította meg egy nemzetközi kutató­csoport. A PNAS-ban közölt cikkről írt a BBC, a CNN, valamint a The Times is, de a magyarok szerepéről nem esett szó.


A University Lyon (Franciaország) kutatóinak vezetésével végzett vizsgálatban 101 különféle emlősállat (az oroszlántól a vadjuhig) esetében hasonlították össze a nemek élethosszát. A nőstény emlősök élettartama átlagosan 18 százalékkal hosszabb, mint a hímeké, ami jelentősen meghaladja a humánpopulációk 8 százalék körüli különbségét. Habár egyelőre nem ismert biztosan a halálozási ráta különbségének oka, ezt valószínűleg genetikai, életmódbeli és környezeti tényezők együttes hatása eredményezheti.

A kutatás egyik magyar résztvevője, Székely Tamás professzor (Debreceni Egyetem NKFIH Élvonal Kutatócsoport) szerint a markáns ivari különbség meglepő, hiszen például a nőstény oroszlánok 50 százalékkal tovább élnek a hímeknél. Korábban úgy vélték, hogy ez az ivari szelekció következménye, a mostani vizsgálat azonban nem támasztja alá ezt az el­kép­ze­lést. Liker András professzor (Pannon Egyetem, MTA–PE Evolúciós Ökológiai Kutató­cso­port) szerint a nemek eltérő ivari kro­mo­szó­mái is számításba jönnek: egy nemrég meg­je­lent kutatás az ivari kro­moszó­mák és a nemek élet­hossza között mutatott ki kap­cso­la­tot. A kutatás eredményeit támasztja alá, hogy számos betegségnek komolyabbak a követ­kez­mé­nyei férfiakban, mint nőkben – a koronavírus-járványban a férfiak halálozási rátája több országban duplája a nőkének.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021
Címkék

Innotéka