Inno-tér
2014. február 4.

Meet the scientist

Idén is folytatódik a nagy sikerű Meet the scientist program, amelyet három szervezet szponzorál. Az Amerikai Egyesült Államok Külügyminisztériuma a budapesti nagykövetségen keresztül, a Magyar Innovációs Szövetséggel (MISZ), valamint a Magyar Fulbright Bizottsággal (MFB) karöltve koor­dinálja 2010-ben elindított rendezvénysorozatát.


Az immár harmadik évébe lépő program küldetése a műszaki és természettudományok, illetve az amerikai tanulmányi lehetőségek népszerűsítése a magyar középiskolások körében.
A 2014-es indító rendezvénynek a Bláthy Ottó Titusz Informatikai Szakközépiskola és Gimnázium adott otthont, amelyen Érdi Bálint csillagász volt az előadó. A Meet the scientist célja ugyanis a fiatalokhoz vinni a professzorok, kiemelkedő szakemberek tudását és tapasztalatát, felkelteni érdeklődésüket a tudomány egyes területei iránt, bemutatni a továbblépési lehetőségeket.

Érdi Bálint professzor előadása

A MISZ pedig egyik feladataként az innovációbarát környezet megteremtésére törekszik, az ennek megvalósításához vezető utak közül az egyik a tehetséggondozás – hangzott el az előadást megelőző sajtótájékoztatón.

Magyarország 1978-ban csatlakozott a Fulbright Programhoz. A Magyar–Amerikai Fulbright Bizottság 1992-ben jött létre egy kétoldalú megállapodás aláírását követően, nonprofit és közhasznú oktatási alapítványként. Programja nyitott, akár a tudományokról, akár a művészetekről van szó. Célja, hogy lehetőséget nyújtson magyar és amerikai állampolgároknak tudásuk és tapasztalataik bővítésére, különösen azokon a területeken, ahol a két ország kiemelten együttműködik.

Karyn A. Posner-Muller, az USA nagykövetségének képviseletében örömének adott hangot, hogy a részt vevő tudósok és szervezetek milyen kiválóan működnek együtt. Mint mondta, világszerte ismert tény, hogy Magyarország sok-sok kiváló tudóst adott és ad a világnak, ezért is érezhető egyfajta rokonság a magyar tudományos élet szereplői között. A nagykövetség az elmúlt három évben több mint ötvenezer dollárral támogatta a programot, amely számukra egyike a legkiemelkedőbb presztízsű céloknak – és ezt a következő években is szándékukban áll fenntartani. Az MFB munkájában részt vevő szakemberek tevékenységét külön kiemelte, mert a program keretében vállalt feladatokat szabadidejükben látják el.

Karyn A. Posner-Muller az USA-nagykövetség sajtó- és kulturális tanácsosa (balra)
köszönti a rendezvény hallgatóit

Érdi Bálint csillagász, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Csillagászati Tanszékének egyetemi tanára, korábbi Fulbright ösztöndíjas elmondta, hogy az ismeretterjesztés ma is fontos, és fontos azt első kézből, tudósokon keresztül támogatni.

A Csodák Palotájának fizikai, kémiai kísérletek bemutatója

Napról napra egyre több információ zúdul ránk, ezt követni is nagyon nehéz, nemhogy feldolgozni. Sosem lehet tudni, hogy egy hasonló előadás keretében melyik diákban milyen hatást vált ki egy terület bemutatása.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka