Inno-tér
2018. december 10.

Macskaértelem

Az ember-állat interakció hatása rendkívül erős egy olyan, alapvetően nem társas múlttal rendelkező faj esetében is, mint a macska – publikálták felismerésüket az ELTE kutatói az Intelligence folyóiratban.


Az eddigi eredmények szerint a kézzel-karral jelzés alapján számos állatfaj képes kiválasztani a jutalmat rejtő helyet, viszont a fejfordítás, illetve a tekintet helyes követése még a főemlősöknek is nehézséget okozhat. Eddig csak a kutyáról bizonyosodott be, hogy jelzések láttán is helyesen képes dönteni.

Az ELTE Etológia Tanszék munkatársai arra a kérdésre keresték a választ, vajon a macskák követik-e egy számukra ismeretlen személy fejfordítással küldött jelzéseit. A feladat egyszerű volt: két edény egyikébe jutalmat rejtett el a kísérletvezető, majd a földön maga elé helyezett edények közül arra nézett rá, amelyikben a jutalom volt. Ekkor a vele szemben ülő gazda elengedte a macskát, és az választhatott az edények közül. Azt is vizsgálták a kutatók, vajon a folyamatos nézés vagy a fej oda-, majd visszafordításával történő tekintés hatékonyabb-e. A macskák átlagosan 70 százalékhoz közeli eredményességgel találták meg a jutalmat, ez pedig magasan a véletlen szint fölötti, kiváló eredmény – hasonló a korábban a kutyáknál mértekhez. Ugyanolyan jól teljesítettek a hosszas és a rövid ideig tartó nézések esetén. A néven szólítás hatását úgy mutatták ki, hogy ilyenkor gyorsabban lehetett szemkontaktust létesíteni az állattal.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka