<
Inno-tér
2018. augusztus 30.

Látássérültek szoftveres támogatása

Térítésmentesen vehetnek igénybe képernyőolvasó és -nagyító szoftvereket a vak és gyengénlátó emberek, az állam által biztosított ingyenes szoftverhasz­nálat ezzel mintegy 300 ezer ember elektronikus ügyintézését könnyítheti meg.


Minden magyar állampolgár igényelheti a programok licencét az akadalymentes.magyarorszag.hu oldalon található űrlap kitöltésével, erre oktató vagy foglalkoztató jogi személyek is jogosultak. Az állam az országos licenc beszerzésére 38,5 millió forintot fordított.
Kormányzati cél és európai uniós előírás is, hogy az akadálymentesítés révén a látássérültek is kezelni tudják az elektronikus felületeket. A szoftvereket egy évig lehet ingyenesen használni, de a tervek szerint a licenchasználatot meghosszabbítják. A kezdeti határozott időre azért van szükség, mert még nem tudni, hogy a technológia hogyan változik majd.

Nagy Sándor, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége elnöke szerint hiába léteznek különböző jogszabályok és egyezmények, azt tapasztalják, hogy a webfejlesztők ezzel nem foglalkoznak, és a mai napig nem tudták elérni, hogy betartsák az ezekre vonatkozó szabványokat. Ugyanakkor bízik abban, hogy a fejlesztők megértik a problémáikat, és a kormánnyal, valamint az Informatika a Látássérültekért Alapítvánnyal összefogva „élhetőbbé és szebbé teszik” a világukat.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020
Címkék

Innotéka