Inno-tér
2020. június 13.

KÖVET 25 Program felhívás

Idén 25 éves a KÖVET Egyesület, melynek apropóján, 2020-ra egy jubileumi programot, vállalati, szervezeti megmérettetést hirdettek. A legismertebb 3 nagy pályázatukat – az Ablakon Bedobott Pénzt, a Zöld Iroda programot és a Vállalati Felelősség Piacot –gyúrták egybe. A programokat aktualizálva a tavaszi veszélyhelyzethez igazították.


A KÖVET Egyesület felhívása

A megmérettetésre várjuk vállalatok, intézmények, non-profit szervezetek jelentkezését
Mutassa be és mérettesse meg vállalata/intézménye/szervezete környezeti és társadalmi teljesítményét, intézkedéseit és hatását az elmúlt 5 évből!

A KÖVET Egyesület 25 évében kifejlesztett pályázatok

  • Ablakon Bedobott Pénz – Környezeti Megtakarítási Díjak
  • Vállalati Felelősség Piac – Felelős Vállalati Díjak
  • Zöld Iroda / Zöld Munkahely


Vállalata jeleskedik a fenti területeken?
Induljon el a KÖVET Egyesület 25 éves jubileumi programján, és érdemelje ki a díjak egyikét!

A program menete

Webinár témánként: 2020. május 6., 13., 20., 27.
Szándéknyilatkozatok: 2020. július 10.
Konzultációk: 2020. május-szeptember
Pályázatok benyújtása: 2020. szeptember 11.
Zsűri értékelése: 2020. szeptember 30.
Díjátadó, az eredmények bemutatása, konferencia és kiállítás: 2020. október 20–21.

Webinárok letülthetők az alábbi helyekről:

  • Ablakon Bedobott Pénz: KÖVET25_ABP_webinar 20200513
  • VF Piac: KÖVET25_VF Piac_webinar 20200520
  • Zöld Iroda/Zöld Munkahely: KÖVET25_ZI_Webinar 20200527


Jelentkezés

Jelentkezni a pályázatoknál részletezett feltételekkel, elsőként kapcsolattartói regisztrációval lehet (vagy emailen a biro@kovet.hu), majd a Részvételi szándéknyilatkozat kitöltésével lehet. A szándéknyilatkozatot elektronikus úton kell eljuttatni a KÖVET Egyesülethez, a palyazat@kovet.hu e-mail címre, július 10-ig.

Részvételi díjak*


*A részvételi díj tartalmazza a szervezési költségeket, szakmai tanácsadást, webinárokon való részvételt, valamint részvételt az online gyűjteményben, a konferencián és kiállításon 2 fő részére, teljes ellátással.

Vállalati/szervezeti kategóriák

Nagyvállalat: ≥ 250 fő alkalmazotti létszám, > 50 millió € éves nettó árbevétel vagy > 43 millió € éves mérlegfőösszeg
Középvállalkozás: 50-249 fő közötti alkalmazotti létszám, ≤ 50 millió € éves nettó árbevétel vagy ≤ 43 millió € éves mérlegfőösszeg
Kisvállalkozás: 10-49 fő közötti alkalmazotti létszám, ≤ 10 millió € éves nettó árbevétel vagy ≤ 10 millió € éves mérlegfőösszeg
Mikro vállalkozás: < 10 fő alkalmazotti létszám, ≤ 2 millió € éves nettó árbevétel vagy ≤ 2 millió € éves mérlegfőösszeg
Nagy non-profit szervezet/intézmény: ≥ 150 fő alkalmazotti létszám
Közepes non-profit szervezet/intézmény: 25-149 fő közötti alkalmazotti létszám
Kis non-profit szervezet/intézmény: < 24 fő alkalmazotti létszám

Kedvezmények

A részvételi díjakból kedvezményt biztosítunk:

  • KÖVET – tagvállalatok számára 30% kedvezmény,
  • A szakmai partnerszervezetek tagjai 15% kedvezményben részesülnek,
  • A programba visszatérő résztvevők számára 15% kedvezmény.
  • Az első után minden további programonként 30% kedvezmény a részvételi díjból.
  • A kedvezmények közül csak egy vehető igénybe!


Miért érdemes csatlakozni?

Bemutathatja a vállalat/szervezet a környezeti és társadalmi fenntarthatósággal kapcsolatos intézkedéseit, programját.

A pályázati anyagban bemutatott intézkedések és programok hitelességét a KÖVET szakértői ellenőrzik.

A legkiválóbb intézkedéseket, programokat a szakmai zsűri díjakkal jutalmazza. A díjakat ünnepélyes keretek közt, a október 20-21-én tartandó XXV. KÖVET Konferencia és kiállítás keretein belül vehetik át a díjazott szervezetek képviselői.

A díjazott szervezetek sikeres intézkedéseikkel tovább juthatnak a 2022-es Európai Üzleti Díj a Környezetért elnevezésű nemzetközi versenyre (European Business Awards for the Environment). A KÖVET Egyesület az országzsűri tagja.

A résztvevő szervezetektől 1 fő 2021-ben ingyenesen részt vehet egy KÖVET rendezvényen teljes ellátással.

A benyújtott intézkedések és programok a KÖVET honlapján jelennek meg, a díjazott intézkedések és programok a Lépések szaklap különszámában nyomtatva 2020 őszén és a sajtóközleményekben is megjelennek.

A KÖVET 25 Programról és a díjazott intézkedésekről a program médiatámogatói és szakmai partnerei beszámolnak.

A díjazott szervezetek féléves KÖVET tagságot

A szakmai zsűri tagjai:

  • Győri Zsuzsanna, a BGE Pénzügyi és Számviteli Kar egyetemi docense
  • Hankó Gergely, a KSZGYSZ ügyvezető igazgatója,
  • Lévai Gábor, a Magnet Közösségi Bank Impact Managere,
  • Molnár Klára, az Effekteam igazgatója,
  • Ódor Erzsébet, a Sanofi Aventis Zrt. HSE Manager, Európa és Afrika régió
  • Prof. Dr. Tóth Gergely, a KÖVET Egyesület főtitkára, a KE egyetemi tanára,
  • Prof. Dr. Zilahy Gyula, a BME tudományos és nemzetközi dékánhelyettese,
  • további zsűritagok felkérés alatt.


XIII. Ablakon Bedobott Pénz – Környezeti Megtakarítási Díjak

Megvalósult szervezeténél az elmúlt 5 évben olyan környezetvédelmi, energetikai intézkedés, amely egyben gazdasági hasznot is hozott? Csatlakozzon programunkhoz, mutassa be fejlesztését és nyerje el a 2020-as Környezeti Megtakarítási díjak egyikét!


A programról

Az Ablakon Bedobott Pénz (ABP) Program keretében a KÖVET Egyesület 2002 óta gyűjti azokat az intézkedéseket, projekteket, beruházásokat, amelyek környezeti és gazdasági szempontból is előnyösek. Esettanulmányokon keresztül mutatja be, hogy a környezetvédelemre fordított kiadások nem ablakon kidobott pénzt jelentenek, hanem pénzügyileg is megtérülhetnek, és gazdasági haszonhoz, előnyhöz juttathatják a környezettudatos vállalkozásokat, szervezeteket.

A KÖVET Egyesület 2020-ban XIII. alkalommal szervezi meg az Ablakon Bedobott Pénz Programot. A résztvevő szervezetek kétoldalas esettanulmányban mutatják be az elmúlt években sikeresen megvalósított intézkedéseiket, azok megtérülési idejét, környezeti megtakarítási eredményeit. Az esettanulmányokat a www.kovet.hu oldalon található online adatbázisban gyűjtik a szervezők, a díjazott intézkedések a KÖVET 25 LÉPÉSEK különszámában jelennek meg 2020 októberében.

Részvételi feltételek

A programra olyan 5 éven belül megvalósult környezetvédelmi beruházásokkal, intézkedésekkel lehet jelentkezni, melyek gazdaságilag megtérülnek. A jelentkezés feltétele, hogy a fejlesztéseket bemutató, részletes adatok rendelkezésre álljanak (számszerűsített környezeti javulás, beruházási költség, éves működtetési költség, éves megtakarítás és megtérülési idő).

A benyújtott intézkedéseknek minden esetben már megvalósult, működő és pénzügyileg megtérülő fejlesztéseknek kell lenniük, de a megtérülés a program jelentkezési határidején is túlnyúlhat. A jelentkezők szervezetenként legfeljebb 5 különböző intézkedéssel vehetnek részt a programban. Lehetőség van arra is, hogy két vállalat vagy szervezet közösen megvalósított fejlesztését, közös esettanulmányban mutassa be.

A KÖVET szakértői az intézkedéseket auditálják, majd független, szakmai zsűri dönt, kik kapják a 2020-as Környezeti Megtakarítás Díjakat.

Díjak

  • A legszebb mosott gyümölcs tálban: ráfordítást nem igénylő vagy azonnal megtérülő intézkedések.
  • A legízletesebb alacsonyan csüngő gyümölcs: három éven belül megtérülő beruházások.
  • A legnagyobb magasan csüngő gyümölcs: három éven túl megtérülő beruházások.
  • Karbon-megtakarítás különdíj: a legnagyobb CO2 egyenérték kibocsátás-csökkentést eredményező intézkedés.


ABP letölthető esettanulmányok
ABP Intézkedések Adatbázisa

Pályázati anyag
ABP letölthető esettanulmány sablon

VF (Vállalati Felelősség) Piac – Felelős Vállalati Díjak

Vállalata felelősen bánik munkavállalóival, partnereivel, érintettjeivel? Szívesen beszámolna társadalmi felelősségvállalási programjáról? Tegye ki az utóbbi 5 év eredményeit a Vállalati Felelősség Piac asztalára és pályázzon a Felelős Vállalati Díjak egyikére!

A programról

A CSR Piac (CSR MarketPlace) a CSR Europe által 2005-ben útjára indított kezdeményezés, amely informális környezetben biztosít lehetőséget a vállalati társadalmi felelősségvállalás jógyakorlatainak megosztására, bemutatására. A CSR Piac vonzereje a személyes tapasztalatcsere lehetősége: a piactéren a vállalatok a társadalmi felelősségvállalás területén bevezetett innovatív és példaértékű megoldásaikat mutatják be az érdeklődőknek, akik így megismerhetik a számukra releváns problémák megoldásait, valamint új ötletekkel gazdagodhatnak.

A KÖVET a négy alkalommal (2009, 2011, 2013 és 2015-ben) megrendezett sikeres CSR Piac után, a KÖVET 25 Program részeként 2020-ban meghirdeti az immár VF – Vállalati Felelősség Piac-ra keresztelt programját.

Részvételi feltételek

A VF Piacra benyújtott pályázatok közül szakmai zsűri választja ki a díjakra érdemeseket. Minden intézkedést bemutatunk a 2020. október 20-21-én tartandó kiállításon és online katalógusban.
A programon való részvételre az alábbi három kategóriában lehet pályázni, 5 évnél nem régebbi megvalósult intézkedésekkel:

1. VF – Vállalati Felelősség intézkedések kategória

A VF intézkedések kategóriában kézzelfogható, követendő megoldásokat keresünk. A vállalati felelősség bármely területéről várjuk a legötletesebb, leginnovatívabb, legkiválóbban megvalósított programokat, melyek más vállalatok számára is példaértékűek lehetnek. Megadott témáinkon (átláthatóság, civil-vállalati együttműködés, érintettek bevonása, felelős beszállítói lánc, felelős marketing és kommunikáció, környezetvédelem, termékfejlesztés és innováció, vállalati önkéntesség) kívül várjuk a vállalatok egyéb területeken elért sikereinek leírását is.

2. Legjelentősebb hatást elérő VF intézkedés – Hatásmérés

Pozitív társadalmi hatás alatt a kedvezményezettek életében hosszútávon bekövetkező kedvező változást értjük. A hatásmérés olyan szisztematikus adatgyűjtés, feldolgozás és értékelés, amely hiteles módon alátámasztja ezt a változást. Ebben a kategóriában olyan megvalósított vállalati felelősségvállalási intézkedéseket keresünk, amelyek eredménye hatásméréssel igazolt. A VF intézkedés a fentebb felsorolt témák bármelyikét érinthetik: felelős foglalkoztatás, átláthatóság, civil-vállalati együttműködés, érintettek bevonása, felelős beszállítói lánc, felelős marketing és kommunikáció, környezetvédelem, termékfejlesztés és innováció, vállalati önkéntesség.

3. Valóban Felelős Vállalat (VFV) kategória

A Valóban Felelős Vállalat kategóriával célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a vállalati felelősség mély értelmezésére, a valódi vállalati felelősségvállalásra. Olyan vállalkozások pályázatát várjuk, melyek a Valóban Felelős Vállalatra jellemzően működnek: optimális méretű, a helyi gazdaságban szerepet vállaló, valódi szükségletet kielégítő terméket vagy szolgáltatást nyújtó vállalkozás, amely méltányosan bánik érintettjeivel és a profitra eszközként és nem célként tekint. Részletes leírás a VFV modellről az alábbi táblázatban olvasható, vagy a www.kovet.hu oldalon elérhető.

Díjak

  • 2020 Valóban Felelős Vállalata Díj,
  • 2020 Legkiválóbb VF Megoldása Díj,
  • 2020 Legjelentősebb hatású VF Megoldása Díj,
  • 2020 Legkiválóbb Kisvállalati CSR Díja – mikro-és kisvállalati kategóriában,
  • 2020 VF Közönségdíj – a kiállítás résztvevőinek online szavazatai alapján odaítélt díj.


CSR Piac adatbázis
CSR Piac Katalógus 2015

Pályázati anyag
Vállalati Felelősség intézkedés
Valóban Felelős Vállalat

Zöld Iroda/Zöld Munkahely pályázat

Megmutatná, mennyire zölden működik irodája/munkahelye? Beépítette a környezetvédelem szempontjait vállalata/szervezete működésébe? Anyag és energiatakarékos irodát/munkahelyet működtet? Munkatársai „zöld szemüvegben” végzik a munkájukat?


A programról

Jelentkezzen a KÖVET 25 Program keretében meghirdetett Zöld Iroda/Zöld Munkahely pályázatra, melynek célja a környezet- és emberbarát irodák és munkahelyek kialakítása, az alkalmazottak környezettudatosságának erősítése, az irodák és munkahelyek környezeti terhelésének csökkentése.

Miért érdemes részt venni a pályázatban?

  • A pályázat keretet ad a munkahelyi zöld törekvéseknek
  • Jó gyakorlatok, megoldások, ötletek az irodai/munkahelyi zöldítéshez
  • Munkatársak környezeti tudatossága, elkötelezettsége fejleszthető
  • Más szervezetekkel való megmérettetés motiváló tényező lehet
  • Szervezete elnyerheti a Zöld Iroda/Zöld Munkahely Díjak egyikét
  • Nyomon követheti zöld intézkedései hatását
  • Bemutathatja az otthoni munkavégzés megoldásait


Részvételi feltételek

A pályázatra jelentkezők esettanulmány formájában mutatják be az elmúlt 5 évben megvalósított irodai környezetvédelmi, zöld intézkedéseiket és azok hatását, eredményeit.
A legeredményesebb, legkreatívabb és a munkatársak legnagyobb arányát mozgósító intézkedéseket a szakmai zsűri díjakkal jutalmazza.

Díjak

  • 2020 Legzöldebb Irodája Díj non-profit / intézmény
  • 2020 Legzöldebb Irodája Díj kis, közepes és nagy iroda kategóriában
  • 2020 Legzöldebb Munkahely Díj kis, közepes és nagyvállalat kategóriában


Zöld Iroda Zsebkönyv
Zöld Iroda Katalógus 2013

Pályázati anyag
ZI esettanulmány sablon 2020

További információ

Biró Imola, kommunikációs munkatárs, KÖVET Egyesület
E-mail: biro@kovet.hu, Tel: +36 20 317 2389
www.kovet.hu

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka