Inno-tér
2021. június 17.

Jelöltállítás a gróf Batthyány Lajos és gróf Zichy Antónia-díjakra

Ismét bárki állíthat jelöltet a Magyar Batthyány Alapítvány által 2019-ben alapított gróf Batthyány Lajos és gróf Zichy Antónia-díjakra. A díjakat az Aradi Vértanúk kivégzésének nemzeti gyásznapján, 2021. október 6-án kerülnek átadásra a Batthyány-örökmécsesnél. Az idei díjátadó esemény fővédnöke, a 2020. évi gróf Batthyány Lajos-díj díjazottja, Balog Zoltán református püspök, a Zsinat lelkészi elnöke. A jelölés végső határideje 2021. július 15-e.


A Magyar Batthyány Alapítvány 2019-ben hozta létre a gróf Batthyány Lajos és gróf Zichy Antónia-díjakat, melyeket olyan személyiségek kaphatják, akik korunk társadalmi, gazdasági, politikai kihívásaira praktikus és pragmatikus, a lehetőségekkel és szükségszerűségekkel arányos választ adnak. Ezzel a magyar nemzet jobbítását, Magyarország sikerét, nemzetközi elismertségét, a gazdálkodói tradíciók megőrzését és megújulását, a kisközösségek és a család egységét, a hitbéli és egyetemes értékek érvényesülését, a tudomány, kultúra, művészet és oktatás fejlődését erősítik. A díjjal pénzjutalom is jár.

Batthyány Schmidt Margit, a Magyar Batthyány Alapítvány elnöke hangsúlyozta: „Második alkalommal kerülnek átadásra díjaink, ami azt jelenti, hogy sikerült hagyományt teremtenünk. Külön megtiszteltetés számunkra, hogy az idei díjazás fővédnökségét főtiszteletű Balog Zoltán püspök úr, a 2020-as gróf Batthyány Lajos-díj díjazottja elvállalta. Úgy gondolom, az elmúlt egy esztendő mindannyiunk számára komoly kihívásokkal járt, nehéz időszakon vagyunk túl – ám épp ez teremtette meg annak lehetőségét, hogy mindennapi hősök szülessenek közöttünk, akik bizonyították rátermettségüket, hazaszeretetüket, emberségüket és önzetlenségüket.”

Az Alapítvány - az elmúlt évhez hasonlóan – a díjazottak kiválasztásához 2021-ben is független szakmai bíráló bizottságot állított föl, melynek tagjai: Balog Zoltán fővédnökletével Dezső Tamás professzor, a Migrációkutató Intézet igazgatója; dr. Fehér Éva, a TEK orvosigazgatója; Monok István professzor, az MTA Könyvtár és Információs Központ főigazgatója; dr. Pallós Nikoletta, a Batthyány Lajos Alapítvány főigazgatója; Tordai Teri, Kossuth és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész; illetve dr. J. Újváry Zsuzsanna történész, nyugalmazott egyetemi docens.
Ahogy tavaly, úgy az idén is biztosít lehetőséget az Alapítvány a jelöltállításra. A javaslatok a dij@batthyany.hu e-mail címre küldhetők július 15-éig, megjelölve annak a férfi és női jelöltnek a nevét, akit érdemesnek tart a jelöltállító e rangos elismerés elnyerésére.

A felhívásról készült kisfilm megtekinthető ITT.

Forrás: Magyar Batthyány Alapítvány

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023
Címkék

Innotéka