Inno-tér
2017. október 27.

Ismét nagy siker, láthatóan izgalmas jövő…

Tudósítás a 24. Magyar Öntőnapok Kiállítás és Konferencia, 2017. október 13-15.-i rendezvényről.


A Magyar Öntészeti Szövetség (MÖSZ) és az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület (OMBKE) Öntészeti Szakosztálya szervezésében és lebonyolításában, magyar és angol nyelven tartottuk meg a 24. Magyar Öntőnapok rendezvényt, ismét Herceghalmon.

A rendezvény számokban

  • Regisztrált résztvevők száma: 218
  • Szakmai előadások száma: 36
  • Diák előadások száma: 5
  • Cégismertető előadások száma: 7
  • Kiállítók száma: 11
  • Támogatók száma: 21
  • A középiskolások száma: 105
  • Gyárlátogatáson részvettek száma: 86


A rendezvény fő támogatói
Öntőgépszerviz Kft., Idra SA (I)

A rendezvény kiemelt szponzorai
Busch-Hungária Kft., Fémalk Zrt., Inductotherm Group Europe (UK), Nemak Győr Kft.

A rendezvény szponzorai
Alba Metál 1991 Kft., Alu-Öntő Kft., Antamik Kft., ASK Chemicals (A), Caster Kft., Csabametál Zrt., Csefém Kft., Csepel Metall Vasöntöde Kft., Euro-Metall Kft., Hüttenes-Albertus Chemische Werke (D), K+K Vas Kft., Messer Hungarogáz Kft., Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kar Öntészeti Intézet, PO-Fém Bt., Szegedi Öntöde Kft., Wescast Hungary Zrt.


A szervezők és a rendezvény fő támogatója megnyitó előtti szakmai délelőttöt szervezett az öntészeti szakirányú képzés jövőjének biztosításáért, az öntészet társadalmi elfogadottságának javításáért. A megjelent 105 középiskolai diák 3 szakiskolából és egy szakgimnáziumból érkezett, az ország különböző részeiből. A fiatalok két, összefoglaló jellegű előadást hallgathattak meg: Hatala Pál (MÖSZ), Az öntészet egy csodálatos világ címmel, majd Pintér János Norbert (Nemak Győr Kft.), 4D-szimuláció alkalmazása az autóipari öntészet szolgálatában címmel. Az előadásokat követően Mende Tamás, (ME) nagy sikerű Anyagtudományi SCOOL Túra interaktív bemutatóját tekinthették meg. A délelőtti program végén a Miskolci Egyetem Öntészeti Intézet oktatói és hallgatói formázási és öntési bemutatót tartottak a diákoknak az Abacus Hotel bejárata előtt felállított sátor alatt és körül a diákok közreműködésével.

A konferenciát Kovács Sándor, a Magyar Öntészeti Szövetség elnöke nyitotta meg, a konferenciát köszöntötte Nagy Lajos, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület elnöke.

A 24. Magyar Öntőnapok plenáris előadásai az előadások sorrendjében:
Paolo Milanese, Idra SA (I): Öntöde 4.0 - Fejlett gyártástechnológia világszínvonalon,
Braun Zsolt, Nemak Győr Kft.: Mi lesz veled? A belsőégésű motor és az öntészet a jövőben,
Szalva Péter, Fémalk Zrt.: A nyomásos alumínium öntészet autóipari újdonságai és azok hatása a korszerű szerkezetépítési technológiákra,
Varga László, Miskolci Egyetem: Az öntész duális képzés helyzete a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karán.

A középiskolásoknak tartott szakmai délelőttel egy időben a konferencia részvevői gyárlátogatáson vettek részt az Öntőgépszerviz Kft. csepeli, a Fémalk Zrt. dunavarsányi és a Wescast Zrt. oroszlányi gyárában. A szakmai látogatás lehetőségét a konferencia 86 résztvevője vette igénybe.

A diák szekcióban a szervezők a ME BSc és az MSc szintű egyetemi hallgatóinak biztosítottak előadási lehetőséget, míg a doktoranduszok idén a senior előadók között kaptak helyet kutatási témáik eredményeinek bemutatására. A rendezvénynek 218 regisztrált résztvevője volt (ebből 18 külföldi), a konferencián 101 cég munkatársa jelent meg, kilenc ország képviseletében. A konferencia nyelve a magyar és az angol volt. A résztvevők a rendező két szervezet meghívására a kulturális program előtt pezsgős koccintással köszöntötték a 125 éves OMBKE-t és a 25 éves MÖSZ-t, ezt követően St. Martin és a Molnár Dixieland Band tartott nagy sikerű, közös koncertet. A rendezvény második napján jó hangulatú, a selmeci diákhagyományokat felidéző, tradicionális öntész szakestélyt tartottak a konferencia résztvevői – kiemelkedően jól szervezett, fegyelmezett módon.

Kovács Sándor, a Magyar Öntészeti Szövetség elnöke, a rendezvény záróülésének vezetőjeként kiemelte, hogy a 24. Magyar Öntőnapok a várakozásokat megfelelően sikeres volt, az előadók témaválasztása és témafeldolgozásának szakszerűsége magas színvonalú, a megjelent szakemberek és érdeklődők aktivitása és szakmaszeretete kiemelkedő volt. Külön kiemelte, hogy az előadásoknak ez alkalommal is több, mint felét a termelő társaságoknál dolgozó fiatal szakemberek tartották, nagy hozzáértéssel, szakmabiztonsággal, a jelenlévők általános megelégedésére. Az elnök a fiatalok méltatása mellett köszönetet mondott Pilissy Lajosnak is, aki a rendezvény legidősebb tagjaként (93) vett részt a konferencián és még egy fórum beszélgetést is vezetett Szakmáink mérnökeinek tudományos továbbképzése az 1960-as évekig tárgykörben.

Díjazottak

Hagyománnyá vált, hogy a konferencia előadásai közül a legjobbaknak Kiváló szakmai előadás címeket ítélnek oda a konferencia szekcióelnökei.

Ezüst Lanzetta díj

Idén a fő szponzor Öntőgépszerviz Kft. a 24. Magyar Öntőnapok kiváló szakmai előadása címmel a felnőtt előadók közül Hajas Gergelyt (Alu-Öntő Kft.) díjazta A vékony falú alumíniumöntvények mechanikai tulajdonságai előadásáért. A díjat Selmeczi Imre, ügyvezető igazgató adta át.

A diák szekcióban Bakó Károly emlékének megőrzésére özvegye, Csáky Lilla által 2017-ben alapított Ezüst Lanzetta díjat az alapítótól vehette át Gyarmati Gábor végzős BSc hallgató.

Az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület Öntészeti Szakosztálya díját Az Öntészeti Szakosztályért emlékérmet 2017-ben Kővágó Zoltán kapta. A díjat Katkó Károly, az OMBKE Öntészeti Szakosztálya elnöke adta át.

Tájékoztatásként a levezető elmondta, hogy a Magyar Öntészeti Szövetség által alapított Nándori Gyula-emlékérmet 2017-ben Jónás Pál, nyugalmazott egyetemi oktató kapta.

Az elnök rendezvényzáró beszédében röviden kitért arra, hogy a hazai öntészet teljesítménye – a korábbi néhány év növekedési mértékénél némileg alacsonyabb mértékben – de változatlanul növekedett és meghaladta a 206.000 tonna/év termelési szintet. A teljesítmény a két nagy csoport – a vas- és acél alapú, valamint a többi fémöntvény – nagyjából azonos arányban járult hozzá ehhez a mennyiségi eredményhez. Az elektromos hajtási személygépkocsik növekvő aránya miatt izgalmas jövő elé néz a járműipar, ennek megfelelően a szektorba szállító öntödék sorsa is érdemben változhat. Ez a következő 15-20 év során lesz minden bizonnyal érdemben érzékelhető.

Az elnök megköszönte az előadóknak, a kiállítóknak, a regisztrált részvevőknek, a 105 szakiskolásnak és a szervezőknek, hogy hozzásegítették szervezeteinket a 24. Magyar Öntőnapok sikeres lebonyolításához. Kovács Sándor elnök azzal zárta a rendezvényt, hogy viszontlátásra 2019 októberében a 25. Magyar Öntőnapok rendezvényen, ami az Öntőnapok rendezvénysorozat 50. éves évfordulóján tartunk.

Hatala Pál ügyvezető, Magyar Öntészeti Szövetség

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka