Inno-tér
2018. február 1.

Ismeretlen fajok

A Természetvédelmi Világalap Stranger Species (Különös fajok) című jelentése több száz, a világ minden tájáról származó tudós munkáját dokumentálja a Mekong-térségben felfedezett új fajokról.


Tavaly év végén összesítették a kutatás adatait arról a 115 fajról, amelyeket 2016-ban fedeztek fel tudósok a Mekong-térségben, és erről a Természetvédelmi Világalap, a WWF publikált friss jelentést. A kutatók 88 növényfajt, két halfajt, 11-11 kétéltű, illetve hüllőfajt, valamint három emlősfajt fedeztek fel Kambodzsában, Laoszban, Mianmarban, Thaiföldön és Vietnamban. Az új felfedezések között található többek között színes békafaj, patkósdenevér, viet­nami krokodilgyík, csigaevő teknős és két vakondféle is.

Odorrana mutschmanni
Rhinolophus monticolus
Malayemys isan
Euroscaptor orlovi

A dokumentum szerint a Mekong-térségben zajló intenzív fejlesztések nagymértékben beavatkoznak a környezetbe. Bányászat, út- és gátépítések fenyegetik a természeti környezet fennmaradását. Az illegális vadkereskedelem további veszélyeket rejt magában: számos faj kipusztulhat, mielőtt egyáltalán felfedeznék őket; ez a tevékenység tizedeli a Mekong-térség vadpopulációit, főként az Arany-háromszögben, ahol Laosz, Thaiföld és Mianmar találkozik, de egész Ázsia- és Afrika-szerte súlyos problémát okoz, állítják a szakemberek. Úgy vélik, rendkívül fontos lenne, hogy a régió kormányai határozottan fellépjenek az orvvadászat ellen, illetve bezárják az illegális vadkereskedelemnek helyet adó piacokat. A környezetvédők a fajok védelmében hozott jogszabályokkal, határokon átnyúló együttműködésekkel és a rendvédelem hatékonyságának javításával próbálják elérni partnereikkel együtt a súlyosan fenyegetett fajok kereskedelmének visszaszorítását.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka