Inno-tér
2024. július 10.

HSUP – bemutatkoztak az idei tanév legjobb projektjei

AHungarian Startup University Program (HSUP) keretében összesen 45 millió forintot kaptak a legpiacképesebbnek ítélt egyetemi innovációs projektek. A Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ) gondozásában futó két féléves egyetemi kurzust idén is a Demo Day zárta július 9-én. A budapesti eseményen neves szakemberekből álló zsűri előtt 15 csapat mutatta be innovatív projektjét, amelyek közül a legígéretesebbek szakmai felajánlásokkal is gazdagodtak. A Demo Day keretében ismertették a jövő tanévtől életbe lépő változásokat, a korszerűsített tananyagot, az új arculatot, valamint bejelentették, hogy ősztől indul a doktori hallgatóknak és posztdoktori programokban résztvevő kutatóknak szóló HSUP Advanced program is.


Az immár négy éve futó, kétféléves, hiánypótló egyetemi kurzus, a HSUP célja, hogy egyetemi hallgatóknak adjon át a sikeres vállalkozás indítással és az innovációs ökoszisztéma működésével kapcsolatos ismereteket, amely után a legjobb projekt terveket benyújtó hallgatók ösztöndíjat is kapnak, hogy kidolgozzák elképzeléseiket, ami alapján akár egy startup is elindítható lesz. Ennek megfelelően a program két részből áll: az első félévben a jelentkezők az innovatív gondolkodásmódot és a startup világot ismerik meg videó alapú e-learning tananyagokon keresztül, míg a második félévben akadémiai és piaci szakemberek, mentorok segítségével egy startup vállalkozás felépítésével kapcsolatos gyakorlati tudás megszerzése van fókuszban. A program minden évben a Demo Day-jel zárul, ahol az elindított projektek közül (2024-ben 178 projektcsapat alakult) a legpiacképesebb 15 mutatkozhat be egy befektetőkből, startup szakértőkből álló zsűri előtt.

A projektcsapatok minden egyes tagja 1-1 millió forintos ösztöndíjban részesült (a 15 csapat 3-3 tagjának, összesen 45 millió forint értékben), a zsűri pedig a legjobbnak ítélt projekteknek különböző szakmai felajánlásokat is tett az esemény zárásaként.

Piacra lépési támogatás és HSUP Advanced


A Demo Day keretében több, programot érintő változást is bejelentettek. Az ősz folyamán a HSUP összes eddigi projektje lehetőséget kap arra, hogy 20 millió forintos projekttámogatást szerezzen. „A támogatás célja a termékfejlesztés és a piacra lépés segítése, amelyre a korábbi évek HSUP résztvevői által, a program keretében kidolgozott projekt piacra vitele céljával alapított startup vállalkozások jelentkezhetnek. A pályázatot szeptemberben hirdetjük meg, az egyéves projektidőszak várhatóan 2025-ben indul” – fogalmazott Bódis László, a NIÜ vezérigazgatója.

Szintén ősszel indul a HSUP Advanced program is. Az Advanced doktori képzésben résztvevőknek, illetve posztdoktori programokban résztvevő kutatóknak szól, célja az új kutatási eredményeken, vagy új technológiai megoldásokon alapuló startupok létrejöttének elősegítése, egy sabbatical-jellegű, anyagi és munkavégzési szabadságot nyújtó képzési- és ösztöndíjprogram által. Ehhez a résztvevők technológia-transzferrel és az új technológiák piacosításával kapcsolatos ismereteket szereznek, illetve a műszaki megvalósításhoz szükséges fejlesztői munkához is támogatást kapnak.

HSUP új arculat

Az eseményen Kutni Mátyás, a Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ) edukációs igazgatója bemutatta a HSUP új arculatát is. Az új arculat egy új kezdetet is jelöl egyben, hiszen a következő tanévtől a program már teljes egészében angol nyelven zajlik majd.

„A HSUP új logójában a kör egyszerre szimbolizálja az állandó fejlődés és növekedés támogatását, a vállalkozói szellem ösztönzését és fenntartását. A program célja, hogy teljes körű tudást és támogatást nyújtson az innovatív vállalkozásfejlesztés minden aspektusában. De a kör egyben a közösség és összetartás jelképe is: a HSUP során kiemelten fontos az együttműködés, a csoportmunka, az intézmények közötti átjárhatóság és egymás támogatása. Ehhez minden területen támogatást nyújt a program: a tananyaggal, ami mostantól a nemzetköziesítést azzal is segíti, hogy angolul lesz elérhető; a mentorokkal, akik átlendítik a résztvevőket a nehézségeken; valamint a megszerezhető kreditekkel és ösztöndíjjal hozzájárul a sikeres egyetemi munkához is” – emelte ki Kutni Mátyás.

A Demo Day-en részt vevő csapatok és projektjük

Cheera
A Cheera egy komplex csíraalapú takarmányozási program (know-how, szolgáltatások, csíráztató- és feldolgozógép), ami segíti a gazdákat, hogy egyedi receptúra alapján egészségesebb húsú és magasabb tojáshozamú haszonállatokat neveljenek a zöldtakarmány előnyeinek kihasználásával.

SafeGem
A SafeGem olyan esztétikus ékszer, amely chippel felszerelve tárolja viselőjük egészségügyi adatait és értesítendő személyek elérhetőségeit. Kiváló védelmet nyújt a mindennapokban a alapbetegséggel élők számára.

Feral Drones
A Feral Drones drónalapú objektumvédelmi rendszert fejleszt a magyar és afrikai piacra. Egy olyan autonóm rendszeren dolgozunk, amely csökkenti a személyi őrzés költségeit és minimalizálja az emberi hibákból eredő kockázatokat. A szenzorokkal és mesterséges intelligenciával felszerelt drónrendszer hatékony megoldást nyújt a mezőgazdaság és az ipar számára is. Célunk a piaci igényekhez igazodó, személyre szabható termékportfólió kialakítása, amely a vevőink számára a legjobb megoldást nyújtja.

Intelligens Közvilágítási Rendszer
Projektünk az energiaárak növekedése okozta magas kiadások problémájára ad megoldást egy olyan intelligens közvilágítási rendszerrel, amely az éjszakai órákban gyalogos, illetve jármű forgalom esetén a mozgás helyén és teljes ideje alatt kapcsolja fel a világítást. Rendszerünket olyan utakon kell alkalmazni, ahol éjszakára spórolás szempontjából lekapcsolják a világítást és a forgalom nem jelentős. Azért fontos az ötletünk megvalósítása, mert a nem kivilágított utcák balesetveszélyesek, és minden szülő jobban érezné magát, ha gyermeke biztonságosabb utcákon közlekedik este.

Hope.App
Semlegesítjük a karbonlábnyomod. Webes alkalmazásunk összekapcsolja a vállalatokat a szén-dioxid-kompenzációs szolgáltatókkal, és segíti őket a szén-dioxid-kreditekkel történő kereskedésben.

Hi-Bike
A Hi-Bike egy újrahasznosított anyagokból készült, okos, moduláris felépítésű, zárt kerékpártároló és szervizpont. NFC technológiával nyitható, akár telefonnal, akár NFC kártyákkal, bilétákkal, mely garantálja, hogy csak te férhetsz hozzá a saját kerékpárodhoz. Újrahasznosított PET palackból készített falakkal. Tudatos, fenntartható életmód támogatása és az ügyfelek ösztönzése a cél. Adott igények szerint bővíthető mind szoftveresen mind hardveresen.

PetGuard Pro
Fedezd fel a jövőt az állatazonosításban az NFC technológiájú PetGuard Pro mikrochippel! Az okostelefonnal leolvasható, bőr alá ültetett chip segítségével biztonságban tudhatod kedvencedet. A hozzá tartozó mobilapplikációval nemcsak gyorsan elérheted az állat adatait és tulajdonosát, de egyben egy dinamikus közösségi felület részese is lehetsz, ahol találkozhatsz más állattulajdonosokkal, megoszthatod tapasztalataidat, és tippeket cserélhetsz. Légy részese a forradalomnak – biztonság és közösség egyben! PetGuard Pro, az állatvilág forradalma!

BARK-Team
Projektünkkel a fakéreg kihasználatlansága miatt kezdtünk el foglalkozni. Ebből adódóan fakéregből gyártott hőszigetelő panelek kutatásába és termékfejlesztésébe kezdtünk, egyetemi keretek között. Már több prototípust készítettünk, ezeknek a vizsgálata és fejlesztése folyamatos. A termékkel a célunk egy környezetbarát alternatívát nyújtani az építőipar számára, valamint a fakéreg kihasználatlanságát csökkenteni. Értékesítést saját weboldalon keresztül, valamint viszonteladókon keresztül valósítanánk meg.

HospTrack (HoTrack)
A projektünk a HospTrack, ami egy okos betegkövető rendszer. Célja a műtéti program optimalizálása, hogy a várakozási időket a lehető legalacsonyabbra csökkentsük, valamint a naponta elvégzett műtétek számát és az ezekből származó bevételeket megnöveljük.

Hira (Hiraeth Labs)
Az ötletünk mely a Hira nevet kapta, egy mesterséges intelligencián alapuló applikáció, amely segít a felhasználóknak laboreredményeik elmagyazázásával és az ezzel kapcsolatos orvosi szakzsargon megértésével. Az alkalmazás lehetővé teszi, hogy a felhasználók laboreredményeiket fotó vagy pdf formátumban megadják, és egy érthető összefoglalót kapjanak. Emellett figyelmeztet a lehetséges tünetekre és azok jelentőségére, így a felhasználók célzottabban kommunikálhatnak orvosukkal.

ORBEE (BioGreen SmartVeggieTower)
Projektünk az egészséges, bio-minősített élelmiszerek városi hozzáférhetőségének kihívását célozza meg. Az ORBEE egy kompakt, IoT-vezérelt, teljesen automatizált beltéri gazdálkodási, felhasználóbarát rendszer, amely lehetővé teszi a friss termények könnyű, organikus termesztését otthon, a fenntarthatóság jegyében. Városi lakosokat és zord éghajlatú régiókat megcélozva hibrid modellünk B2C értékesítést, B2B partnerségeket és kiegészítők vásárlását foglal magában. ORBEE forradalmasítja a városi gazdálkodást, elősegítve egy egészségesebb, zöldebb jövőt, s mellette esztétikai, zöld megjelenésével az otthonunk / irodánk dísze lehet.

Stratumax (layer by layer)
Az első online platform, ami az otthon 3D nyomtatással foglalkozók szabad kapacitását köti össze a lakossági és kisvállalati ügyfelekkel. A lakosság körében a technológia jelenleg nem elterjedt, viszont kisszériás gyártásra és egyedi igények kielégítésére bizonyítottan az egyik legalkalmasabb a piacon. Az otthoni 3D nyomtató felhasználók kedvezőbb áron és rugalmasabban tudnak gyártani, mint a nagyobb vállalatok, de nehézséget okoz nekik az ügyfélszerzés. Itt segít nekik a Stratumax.

VRG Tackle
A VRG Tackle egy innovatív halradar, illetve alkalmazás, amely nagyban megkönnyíti a horgászok parton eltöltött napjait. Az eszköz a vízbe érve képes feltérképezni a vízterület egy részét, az információkat pedig továbbítja egy mobilalkalmazásba. A felhasználó az általános horgászatot befolyásoló adatok mellett (hőmérséklet, páratartalom, várható csapadékmennyiség) olyan hasznos személyre szabott információkhoz és tippekhez juthat, amelyek nagyban megkönnyíthetik, sikeresebbé tehetik a horgásztúráit.

LifeSync Pro
A LifeSync Pro-val időmegtakarítást nyújtunk orvosoknak a páciens megismerésének első percétől kezdve egy MI-asszisztált betegellátás optimalizáló szoftverrel, melynek fő feladata a profilozás.

CogniPro
A projektünk célja egy olyan okos fogvédő és a használatához szükséges applikáció fejlesztése, aminek a segítségével a küzdősportolók részére hasznos visszajelzéseket tudunk adni a fejüket ért ütésekről, illetve az edzéseik és versenyeik során nyújtott teljesítményükről. Ezen adatok birtokában a hosszútávon kialakuló maradandó agyi károsodások kockázata jelentősen csökken, valamint hatékonyabban tud felkészülni a versenyire, ezáltal növelve a nyerési esélyeit.

Forrás: NIÜ

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka