<
Inno-tér
2019. június 12.

Horizont 2020-Horizont Európa Fórum

A kormány támogatja a magyar pályázókat, hogy minél sikeresebbek legyenek a brüsszeli közvetlen kutatás-fejlesztési és innováció források (Horizont 2020) megszerzésében - mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a szaktárca és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) közös szakmai rendezvényén.


Az NKFIH az Innovációs és Technológiai Minisztériummal együttműködve 2019. június 11-én szervezett szakmai fórumot Budapesten, hogy bemutassa, hogyan válhatnak sikeresebbé a magyarországi pályázók az EU kutatási és innovációs keretprogramjaiban.
A rendezvényen résztvevő hazai vállalkozások, kutató szervezetek, egyetemek és egyéni kutatók tájékozódhattak a tervezett támogató kormányzati intézkedésekről, valamint ízelítőt kaptak a 2021-től induló Horizont Európa program újdonságaiból is.

Az Európai Unió Horizont 2020 (H2020) keretprogramjában számos jelenleg is nyitott és folyamatosan pályázható felhíváson lehet elnyerni kutatás-fejlesztési és innovációs támogatásokat. Fontos, hogy a magyar résztvevők az eddiginél hatékonyabban használják ki ezeket a finanszírozási lehetőségeket és sikeresen pályázzanak mind a jelenleg futó, mind a 2021-ben induló, következő keretprogram uniós forrásaira. Annál is inkább érdemes erre mielőbb felkészülni, mivel a közvetlenül Magyarországon pályázható Strukturális Alapokból finanszírozott pályázati források (GINOP, VEKOP) drasztikusan csökkenni fognak.

Palkovics László megnyitó beszédében kiemelte, a gazdaság fejlődésében elért eredményt hosszú távon úgy lehet fenntartani, ha a munkaalapú gazdaságot az innováció alapú felé irányítják, ezzel is biztosítva, hogy a magyar gazdaság legalább 2 százalékponttal az európai uniós átlag felett növekedjen a jövőben is. Elmondta, a kormány a 2020-as költségvetési tervezetben 32 milliárd forinttal javasolja megemelni az idei, 120-130 milliárd forint közötti k+f+i támogatási keretet. Hozzátette: 2003 óta nem volt példa ilyen szintű kormányzati elkötelezettségre.

Palkovics László

Kitért arra, hogy Magyarország az Európai Unióhoz 2004 után csatlakozott országok (EU13) között jól áll a közvetlen brüsszeli kutatás-fejlesztési és innovációs források megszerzésében, a 2014-2020 közötti Horizont 2020 programban 259 millió euró forrást hozott el, ezzel a régióban a 3. helyen, az EU-tagországok között a 18. helyen áll.

A miniszter rámutatott arra, azt is látni kell, hogy az EU13 országok pályázói a forráskeret 5 százalékát, a régi tagországok (EU15) 86,5 százalékát, míg a programból részesülő unión kívüliek a keret 8,5 százalékát tudták elnyerni. Magyarország a 95-5 százalék arány változtatása érdekében a különböző tárgyalásokon azt az álláspontot képviseli, hogy a jövőben a közvetlen brüsszeli keret 20 százalékát különítsék el a EU13 tagországok számára, ezzel is ösztönöznék az érintetteket a pályázatok beadására.

A miniszter szerint szükség van a hazai kutatási és innovációs rendszer hatékonyságának növelésére, a kutatóintézetek, egyetemek, a vállalati szféra szereplői közötti fokozottabb együttműködésre, nemzetközi kapcsolatrendszerük beágyazottságának erősítésére.

Birkner Zoltán, az NKFIH elnöke a rendezvényen hangsúlyozta, a magyar részvétel javítását az uniós kutatás-fejlesztési és innováció források megszerzésében a hivatal stratégiai feladatának tekinti. Felhívta a figyelmet arra, hogy a 2020-ig futó mostani keretprogram is még sok pályázati forrást kínál, emellett segítik a felkészülést a 2021-ben induló új keretprogram lehetőségeire.

Birkner Zoltán

A hivatal elnöke felidézte, hogy rendszeresen kikéri a piaci szereplők véleményét, és segíti a magyar egyetemi hálózatokon a tudásmenedzsment kiépítését. Kiemelte, az NKFIH egyre inkább szolgáltató szervezetté alakul a finanszírozással összefüggő feladat ellátása mellett.

A hazai pályázati sikeresség elősegítésére az NKFI Hivatal új intézkedéscsomagot tervez, a szakértői szolgáltatások megerősítésétől kezdve a hazai rásegítő pályázatok rendszerének megújításáig. A rendezvény keretében Szabó István, az NKFIH elnökhelyettese mutatta be ezeket az operatív lépéseket és a Nemzeti Kapcsolattartók (NCP) pályázókat segítő munkáját, emellett egy sikeres H2020 pályázó és egy hazai pályázat értékelő szakértő is megosztotta gyakorlati tapasztalatait. A magyar pályázó szervezetek minél korábbi felkészítése érdekében Csuzdi Szonja, az NKFIH főosztályvezetője ismertette a 2021-ben induló Horizont Európa keretprogram fő irányvonalait is.

Forrás. MTI/NKFIH

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020
Címkék

Innotéka