Inno-tér
2019. július 27.

Hidrogéntermelés algákkal

Az algák hasznosíthatók lehetnek-e a jövő­ben ipari hidrogéntermelésre? Erre a kérdésre keresik a választ szegedi kutatók.


A Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontjában (MTA SZBK) kifejlesztett új módszer segítségével hatékonyabban tudnak hidrogéngázt előállítani zöldalgák segítségével laboratóriumi körülmények között, és a 2010 óta folyó kutatás eddigi eredményei arra utalnak, hogy a jövőben a szabadban, de legalábbis üveg­házakban környezet­barát módon lehet majd hidrogént termelni.

A Chlamydomonas reinhardtii egysejtű zöldalga mikroszkópképen (Forrás: MTA SZBK)

Az új módszer alapja az, hogy a foto­szintetikus apparátus által szállított elektronok és protonok hidrogén­termelésre fordítódnak, ha az alga­sejtek nem jutnak sem szén-dioxidhoz, sem más szénforráshoz. A természetben is megtalálható fajoknál ez a hatékonyság mintegy 13 százalék, ami egy nagyságrenddel jobb, mint a biomassza-alapú megújuló energiaforrások esetében. A szegedi kutatócsoport módszerét részletesen leíró cikk – Paradigm Shift in Algal H2 Production: Bypassing Competitive Processes – 2018-ban jelent meg a Biotechnology for Biofuels című folyóiratban.

Az ipari méretekben és gazdaságosan történő termeléshez maximalizálni kell az algák hidrogén­termelésének hatékonyságát, amihez például biztosítani kell, hogy a hidrogén és az oxigén gyorsan eltávozzon az alga­kultúrából. Ehhez speciálisan kiala­kított foto-bioreaktor szükséges. Ha abból indulunk ki, hogy egy mediterrán sivata­gos területen egy négyzetméterre 7726 mega­joule nap­energia jut évente, vad algafajok felhasználásával körülbelül 7 kilogramm hidrogén termelhető, de az alga­törzsek precíziós nemesítésével a hidrogén­termelés hatás­foka tovább növelhető – derül ki a tanulmányból. A kísérletek kis méretű foto-bioreaktorok felhasználásával folynak tovább a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka