Inno-tér
2018. március 28.

Háromdimenziós pécsi műkéz

Háromdimenziós (3D-s) technológiákat alkalmazó nyomtatási központtal gazdagodott március végén a Pécsi Tudományegyetem (PTE).


A legmodernebb 3D-s nyomtatókkal, valamint speciális kutató- és mérőberendezésekkel felszerelt létesítmény kiemelt szerepet játszik az egyetemi oktatásban és kutatásban. A PTE célja, hogy az összesen mintegy kétmilliárd forintos GINOP- (Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program) forrással támogatott 3D projektjén keresztül az orvosi ellátásban, a csúcstechnológiák alkalmazásában, valamint a kutatás-fejlesztés és az innováció területén forradalmasítsa a régió fejlődését.
A pécsiek példaként említették a kifinomult és megfizethető mesterséges külső vázak alkalmazását, a betegspecifikus implantátumok tervezését és készítését, a virtuális valóság technikáinak diagnosztikai használatát, új anyagok fejlesztését, továbbá előremutató mérnöki és ipari megoldások kidolgozását.

Forrás: MTI/Sóki Tamás

Az elmúlt években – nagy sikerű nemzetközi és interdiszciplináris 3D konferenciáinak köszönhetően – a Pécsi Tudományegyetem fölkerült a globális 3D-s térképre. Az intézmény a gyakorlatban is kiváló: kutatói a közelmúltban háromdimenziós nyomtatással elkészítették egy nyolcéves kislány műkezét. A kutatási centrumot az egyetem műszaki és informatikai kara épületkomplexumában alakították ki. A kétszintes létesítmény hazánkban egyedülálló és hiány­pótló, hiszen eddig nem létezett olyan komplex, interdiszciplinárisan felépített innovációs és szolgáltatócentrum, amely a 3D vizualizációs és nyomtatási technológiákon alapszik.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka