Inno-tér
2018. szeptember 27.

Építőmérnök 200

Szeptemberben indult a Magyar Mérnöki Kamara (MMK) és angol partnerszervezete, az Institution of Civil Engineers (ICE) közös, Építőmérnök 200 elnevezésű rendezvénysorozata, melynek célja az építőmérnöki tevékenység értékeinek és eredmé­nyeinek bemutatása.


A szakmai konferencia mellett az MMK és az ICE különböző budapesti helyszíneken megrendezett köztéri plakátkiállítással mutatkozik be, amelyet – még idén – több vidéki helyszínen is bemutatnak a megyei mérnöki kamarák bevonásával.

A rendezvénysorozat közép- és hosszú távú célja az építőipar és az építőmérnöki tevékenység vonzóvá tétele. Az MMK fontosnak tartja az építőiparral szemben kialakult negatív közvélemény pozitívvá formálását, az építőmérnöki karok oktatásának felülvizsgálatát, támogatását, valamint az építőmérnöki életpálya vonzóvá tételét a fiatalok számára.
Az építőmérnöki jelenlét elengedhetetlen az építőipari projektek elindításához szükséges előkészítési, projektirányítási, lebonyolítási és tervezési, a megvalósítás során pedig a mérnöki irányítási és felügyeleti, a hatósági, önkormányzati, kormányzati, valamint az üzemeltetési, fenntartási feladatoknál.

Az építőmérnökség iránt mutatott érdeklődés csökkenő tendenciájának megfordítása nélkül a magyar építőipar nem lesz képes végrehajtani a mai és a még várhatóan emelkedő állami és piaci beruházásokhoz szükséges építőipari feladatokat. Az építőmérnökök hiánya már most is komoly ágazati problémát jelent. Amennyiben a hazai építőipar nem tudja kiszolgálni a magyar­országi beruházásokat, az építőipari feladatokat külföldi érdekeltségű szereplők veszik át – állt az MMK-nak a rendezvény kapcsán kiadott közleményében.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka