Inno-tér
2021. május 4.

Életünk része maradhat a home office

A McKinsey tanácsadó cég legfrissebb tanulmánya szerint a világ munkavállalóinak több mint 20 százaléka képes ugyanolyan hatékonyan otthonról dolgozni a hét 3-5 napján, mint irodából. A kutatás rámutat arra is, hogy az üzleti szolgáltatási és az informatikai iparágak alkalmazottai idejük több mint felét olyan tevékenységgel töltik, amelyet táv­munkában is hatékonyan lehet elvégezni.


A korábbi felmérések alapján a vállalatok tisztában vannak azzal, hogy a home office milyen kihívásokat és problémákat rejt ma­gában, a visszajelzések ugyanis világosan megmutatták, hogy az otthon dolgozók elszigetelten érzik magukat, épp ezért az üzleti vezetőknek nagyobb figyelmet kell fordítaniuk a távoli munkaerő közösségének építésére, továbbá a mentális jóllétet javító megoldásokra és a stresszel kapcsolatos párbeszéd beindítására is.

Szakértők szerint fontos, hogy az otthonról dolgozók határokat szabjanak maguknak. Érdemes élesen különválasztani az alkalmazotti és egyéb szerepeket, ehhez pedig határokra és rituálékra is szükség lehet, például alakítsunk ki otthoni irodát, vagy rendesen öltözzünk fel az otthoni munkához. A tanulmány szerint a költséghatékonyság és a technológiai fejlesztések a home office további elterjedését prognosztizálják, ezért is lesz kiemelkedően fontos a vezetőkkel és csapattársakkal történő formális és informális kommunikáció fenntartása a jövőben.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021
Címkék

Innotéka