Inno-tér
2020. november 26.

Életet ment a Wiwe

Életmentő a Wiwe EKG a felhasználók 52 százaléka körében. Ez derült ki abból nyereményjátékkal egybekötött, átfogó kérdőíves felmérésből, melyet a Wiwe csapata novemberben hirdetett a magyar felhasználóik körében. Céljuk az volt, hogy megbecsüljék, milyen hatása van a mobil EKG használatának a felhasználók kardiológiai egészségi állapotára vonatkozóan.


A Wiwe mobil EKG 4 éve került piacra azzal a céllal, hogy segítse megelőzni az értelmetlen szívhalált, és önellenőrzést, előszűrési és távdiagnosztika lehetőséget biztosítson a lakosságnak. A hat díjat, köztük a Minőség-Innováció Európai Fődíját elnyert készülék kimutatja az EKG eltéréseket, ritmuszavart, pitvarfibrillációt és kamrai zavart, értékeli a stroke és a hirtelen szívmegállás kockázatát, mely adatokat a felhasználó az ingyenesen letölthető applikáció segítségével okoseszközén követhet az 1 perces mérés végeztével. Egy idei applikáció­fejlesztés eredményeként a készülék meghatározza a fittségi indexet, az ún. szívritmusvariabilitást is.

Életmódváltást is ösztönzött a Wiwe

A felmérés megdöbbentő eredménye, hogy életmentő lehet a készülék annak is, aki úgy érzi egészséges.
A felhasználók mindössze 32 százaléka vette a Wiwe EKG-t azért, mert érzett valamilyen tünetet, mégis a felhasználók felének már életmentő volt: 4 százalékot operáltak meg, 16 százalék kapott gyógyszeres kezelést, 17 százalék rendszeres orvosi kontrollra jár, és 70 százalék változtatott életmódot a Wiwe eredmények hatására – egészségtudatosabb lett, egészségesebben táplálkozik és többet sportol.
A felmérés igazolta, még a kellemetlen tünetek jelentkezése előtt megelőzhető a ritmuszavar, a kamrai zavar rendszeres EKG méréssel és kockázati értékeléssel.

Stroke-ot is megelőztek már a mini EKG segítségével

A felmérés keretében személyes, megindító történeteket is megosztottak a felhasználók arról, hogyan mentette meg életüket a Wiwe, melyeket a gyártó a weboldalán közzétesz, azzal a céllal, hogy segítsék megelőzni a szívbetegségeket és támogassák az egészséges életmódot valós, megtörtént esetek példáján:
„Az elmúlt egy évben legalább kétszer előztünk meg vele stroke-t. Ha nem lett volna a wiwe, akkor észre sem vettük volna a pitvarfibrillációt, hiszen semmi tünet (fájdalom, nehézlégzés, stb.) nem volt.”

Rendszeres EKG méréssel a Covid–19 előjelei is kiszűrhetőek

Egy, az idén tavasszal az USA-ban végzett klinikai kutatás alapján rendszeres EKG méréssel a Covid–19 előjelei is kiszűrhetőek. A kutatás során 100 000 felhasználó szívritmus és fittségi index értékeit vizsgálták, és a nyilvánosságra hozott publikációk szerint a Covid–19 hatással lehet a szívritmusra és a fittségi indexre, még az egyéb tünetek jelentkezése előtt. A betegség előjeleire utalhat, ha a megszokott eredményekhez képest magasabb szívritmust és alacsonyabb fittségi indexet mérünk, hiszen ezt követően 50 százalékos eséllyel egy héten belül megjelenhetnek a koronavírus egyéb tünetei is. Így bár tünetet még nem érzékelünk, a Wiwe-val mért eredmények már előre figyelmeztethetnek, így érdemes ezen érték változását is figyelni a Covid–19 fertőzéssel összefüggésben.

Forrás: MyWiwe Diagnosztika / Sanatmetal Kft.

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021
Címkék

Innotéka