Inno-tér
2022. december 15.

Együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá az MTA és az MMA

Stratégiai együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia, és Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke. Az együttműködés egyik fő célja magyar kulturális, művészeti és tudománytörténeti jelentőségű értékek megőrzése határainkon innen és túl. A megállapodás létrejöttét az ünnepélyes aláírás helyszínén, az MTA Székházában köszöntötte Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter.


Vashegyi György az MMA elnöke és Freund Tamás az MTA elnöke

A 2022. december 14-én aláírt szándéknyilatkozat szerint a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) együttműködnek a kiemelkedő hazai és egyetemes magyar tudományos és művészeti eredmények megszületésének elősegítése, széleskörű megismertetése, valamint a kulturális élet gazdagítása érdekében. A célok között szerepel a Magyar Művészeti Akadémia tagozatai és az MTA önálló, társult testületeként működő Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia (SZIMA) osztályai által szervezett művészeti programok és egyéb kezdeményezések ösztönzése és támogatása.

Freund Tamás


„Mindkét Akadémia tagjait, és a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagjait is egyaránt jellemzi, hogy az emberi szellem és kreativitás egyetemessége mellett azok iránt a nemzeti értékek iránt is elkötelezettek, amelyeket Széchenyi és nemzedéke Akadémiája képvisel. Akadémiáink tagsága, vezetői világosan látják az alkotó értelmiség felelősségét a világ, Európa, közvetlen térségünk és hazánk sorsáért, és nélkülözhetetlen szerepét annak alakításában” – mondta Freund Tamás, az MTA elnöke köszöntőjében.

Vashegyi György


Vashegyi György, az MMA elnöke az aláírási ünnepségen kiemelte: a magyar tudomány és művészet legjelesebb alkotói közül eddig is sokan képviselték a kultúra egységének az eszméjét. Művészet és a tudomány az MMA életében elválaszthatatlanok egymástól. Példaként említette, hogy első alkalommal került sor idén a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében az MMA konferenciájára 2022. november 21-én az MTA székházában.

„Csak egy kis mutáció kell egy fachwerkes régi házhoz és egy növénylenyomat-szerű vázszerkezetet tud adni” – idézte Vashegyi György, az MMA elnöke az építőművészet és a biológia átjárhatóságának a szépségéről a Magyar Művészeti Akadémia alapítója, Makovecz Imre építőművész gondolatát, melynek horizontját tovább tágítva leszögezte: a szellemi életben és a gyakorlati, való világban számtalan út nyílik, amelyen művészet és tudomány határai átjárhatóvá válnak, majd e határok el is tűnnek.

Az együttműködés keretében továbbfejlesztik a Magyar Tudományos Művek Tárát (MTMT) annak érdekében, hogy a felsőoktatási intézményekben oktató, kutató, illetve fokozatot szerző alkotó- és előadóművészek szakmai eredményei (más tudományterületekhez hasonlóan) az adott művészeti ágnak megfelelő szempontok szerint dokumentálhatók legyenek.

A célok között szerepel a művészettel nevelés hazai közoktatásban történő alkalmazása és meghonosodása érdekében az elméleti szempontok és gyakorlati feltételek feltárása, a művészettel nevelés előnyeinek megismertetése a döntéshozókkal, a pedagógusokkal és a közvéleménnyel.

Az MTA területi bizottságokat működtet a vidéki egyetemi városok vonzáskörzetében, küldetésének az egész országra kiterjedő megvalósítása érdekében. A szándéknyilatkozat szerint ezt a kiépített infrastruktúrát és kapcsolati hálót a jövőben az MMA is igénybe veheti regionális hálózata kiépítéséhez és annak révén a vidéki programjainak a szervezéséhez.

Csák János


Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter köszöntőjében nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy a kormány nevében üdvözölheti a megállapodás aláírását. Mint fogalmazott, ennek az együttműködésnek azért is létre kellett jönnie, mert sok átfedés van a két szféra és az azokat képviselő két akadémia között és számos „hozománya” lehet a tudomány és a művészet összefogásának. „Mind a tudomány, mind a művészet a belső lényeget keresi, a szépet, a jót és az igazat” – fogalmazott a miniszter, hozzátéve, hogy ezek keresése olyan univerzális szabály, amely hozzájárul a túlélőképességünk és a kultúránk megőrzéséhez.

Forrás: MTA

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka