Együtt az erdők felfalása ellen
Világszerte megdöbbentő ütemben tűnnek el az erdők és a természetes élőhelyek. Emiatt egyre kisebb mértékben tudják betölteni szerepüket az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, a biológiai sokféleség megőrzésében vagy az olyan ikonikus fajok védelmében, mint például a jaguár. Az erdőpusztulás egyik fő oka közvetlenül kapcsolódik azokhoz az élelmiszerekhez, amelyeket Európában is fogyasztunk. Ilyenek például a főként állati takarmányként használt szója vagy a pálmaolaj, melynek termesztéséhez természetes erdőket, őserdőket irtanak ki, hogy kiszolgálják a nemzetközi piac igényeit.
A jelenlegi EU-s szabályozás megengedi, hogy az erdőirtással összefüggésbe hozható termékek eljussanak az EU piacára. Most azonban az európai zöld megállapodás (EU Green Deal) keretében az Európai Bizottság először vizsgálja, hogyan lehetne kezelni a globális erdőirtást a piac szabályozásán keresztül. Ezért a Bizottság 2020 szeptemberében nyilvános konzultációt indított „az erdőirtás kezelésére irányuló további jogalkotási és nem jogalkotási intézkedések értékeléséről”.
Erre reagálva indított petíciót a WWF, a Természetvédelmi Világalap más civil szervezetekkel, a többi között a Greenpeace-szel együtt. A petíciót – melyet világszerte már több mint egymillióan írták alá – itthon a Felelős Gasztrohős civil szervezet és a Jane Goodall Intézet is támogatja.•