Inno-tér
2020. november 2.

Egyre több a minősített K+F tevékenység Magyarországon

Egyre tudatosabbak a hazai vállalkozások a kutatás-fejlesztés terén: a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál idén eddig közel 60 százalékkal nőtt a K+F minősítéssel kapcsolatos megkeresések száma. Előzetes adatok szerint elsősorban az információs technológia, az egészségügy és a járműipar területén nagy az érdeklődés a cégek és konzorciumok részéről. Az innovációs környezet szereplőinek aktivitását ösztönzi az is, hogy 2020-ban jelentősen, 32 milliárd forinttal nőtt a kutatás-fejlesztésre és innovációra szánt állami forrás. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal ügyfélforgalma 2018 óta csaknem megduplázódott, a kutatási és innovációs pályázatok pedig rendre többszörös, akár ötszörös túljelentkezéssel zárulnak.


Ugrásszerűen nőtt az idei évben a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalához (SZTNH) benyújtott kutatás-fejlesztési (K+F) minősítés iránti kérelmek száma, a vállalkozások egyre tudatosabbak ezen a téren. Az SZTNH adatai szerint szeptember végéig a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva 58 százalékkal nőtt a K+F minősítéssel kapcsolatos megkeresések száma, szakértői véleményt pedig több mint kétszer annyian kértek a különböző projektekről, mint a tavalyi év első 9 hónapjában. Az elmúlt években folyamatosan nőtt az ügyfélforgalom is: a K+F minősítésekkel kapcsolatban 2018 hasonló időszakához képest több mint négyszer annyian fordultak a hivatalhoz az idei harmadik negyedévben. A legtöbb minősítési kérelem idén az informatikai szektorból érkezett – főként a banki informatika és a mesterséges intelligencia témájában –, második helyen – jellemzően a COVID19-hez kapcsolódva – az egészségipar áll, emellett kiemelkednek a műszaki jellegű fejlesztések, leginkább a járműipari vállalkozások részéről. Pomázi Gyula, az SZTNH elnöke elmondta: „A minősítési rendszer segíti a kutatás-fejlesztéssel összefüggő pályázati források és adókedvezmények igénybevételét. A kutatás-fejlesztésről szóló minősítés ugyanis nem csak a projektről ad egy hivatalos visszacsatolást, de ezzel a dokumentummal adókedvezményt és pályázati forrást is igényelhetnek a cégek, ami akár több tízmillió forintos plusz forrást jelenthet a vállalkozásoknak.”

Ugyancsak a K+F és az innováció iránti növekvő érdeklődésről tanúskodnak a statisztikák a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalnál (NKFIH), ahol 2020 szeptemberéig csaknem duplájára nőtt az ügyfélforgalom a két évvel ezelőtti hasonló időszakhoz képest. A megújuló pályázati rendszerben idén is számos innovációs keret nyílt meg a vállalkozások előtt, összesen mintegy 80 milliárd forint összeggel. Birkner Zoltán, az NKFIH elnöke elmondta: „Az elmúlt két évben négy új pályázattípust kifejezetten a cégek igényeire szabva vezettünk be, részben ennek is köszönhető, hogy 2018 óta háromszorosára nőtt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból támogatott innovációs projektek száma. Egyik legnagyobb sikerünk a piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projekteket támogató pályázati konstrukció, amelyet a tavalyi 45 milliárdos keretösszeg után idén már 59 milliárdból hirdettünk meg újra, ám még így is jelentős piaci igényt érzékeltünk. Ezért újabb keretet indítottunk plusz 20 milliárd forint forrással, amelyre két nap alatt ötszörös, vagyis 100 milliárd forintnyi pályázati támogatási kérelem futott be.”

Egyes tudományterületek és iparágak kiemelkedő népszerűsége az NKFIH által finanszírozott innovációs projektekben és kutatási programokban szintén kimutatható. Ilyen az IT szektor, azon belül is a digitalizáció: az idén támogatott vállalati projektek több mint 40 százaléka érintett ebben. Az egyetemek és kutatóintézetek 97 nagy kutatási tématerületéből 32 fókuszál digitalizációs tématerületre, 11 pedig a járműiparral van összefüggésben. Az egészségügyi, gyógyszeripari kutatás-fejlesztésben eddig is erősnek számított hazánk, de a járványhelyzet tovább növelte a kutatóhelyek és a vállalkozások aktivitását. Emiatt az NKFIH egy külön pályázatot is meghirdetett az új diagnosztikai és terápiás eljárások, technológiák fejlesztésére, valamint a járványhelyzet miatti hiánytermékek hazai helyettesítésére. A „Befektetés a jövőbe” címmel indított pályázat 7 milliárd forintos keretösszegére rövid idő alatt 39 milliárd forintnyi igény érkezett.

Forrás: SZTNH

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka