Inno-tér
2020. szeptember 9.

Egyre kevesebb a műszaki, mérnök szakember

Rossz trend folytatását mutatják, és az egész magyar gazdaság számára el­szomo­rí­tóak az idei műszaki felsőoktatási felvételik eredményei. Egyértelműen látszik, hogy 2020-ban drasztikusan kevesen és nagyon hiányos tudással jelentkeztek tovább­tanulási szándékkal a műszaki képzésekre. Az intézmények pedig erre válaszul, kevés kivételtől eltekintve, alacsonyabb ponthatárokat meghúzva engedték be a jelent­kező­ket a szakjaikra.


„A műszaki felvételik negatív eredményei mögött több ok is felsorakoztatható. A demográfiai hatások, a bemeneti nyelvvizsga-követelmények mellett az látszik, hogy jelenleg a közoktatás nem készíti fel a diákokat az egyetemi követelményekre, főleg nem az emelt szintű érettségire. Nincsenek jól felszerelt hallgatói laborok, rohamosan öregszenek az oktatók, és ma már szinte generációk hiányoznak a tanári gárdából” – emelte ki a felvételi ponthatárokat érintő elemzésében Ábrahám László, az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség elnöke.

Az EJMSZ elnöke hangsúlyozta: ha a műszaki ér­telmiség képzése a jövőben sem kap elég figyelmet és anyagi juttatást, akkor a magyar gazdasági fejlődés könnyen lelassulhat, sőt dekonjunktúrába fordulhat, illetve olyan iparágak túlsúlyba kerülésével számolhatunk, amelyek alapvetően szakképzetlen munkaerőt foglalkoztatnak. Ez pedig közép vagy hosszú távon akár azzal is járhat, hogy a technológiai alapú, tudásigényes beruházások nem ná­lunk valósulnak meg. Igaz, ez lassú folyamat, de már látszanak ennek kapcsán a kedvezőtlen és nagyon súlyos tendenciák.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka