2019. december: jegyzet, portré, ipari automatizálás, ipar 4.0, it, kiállítás/konferencia, tudomány, geológia, anyagtudomány, biológia, orvostudomány, egészségipar, startup, paragrafus, innováció, mérés, disszemináció, zöldkörnyezet, robotika, agrárium, vízgazdálkodás, építés, ökológia, okostechnológia, fenntarthatóság, energiagazdálkodás
Inno-tér
2019. január 4.

Egy hölgy lett a legjobb informatikus

Egy fiatal PhD-hallgató, Borbély Zsófia tarolt a II. Országos IT Megmérettetésen, ahol 2600 versenyző közül a Legkiválóbb Női Versenyző különdíj mellett a Magyarország leg­sokoldalúbb informatikusa címet is elnyerte.


A tíz héten át tartó legnagyobb online IT versenyen a résztvevők 24 különböző területen mérték össze tudásukat. A feladatok igen széles spektrumát fedték le az informatikának, a két és fél hónap alatt gyártósoron dolgozó robotot terveztek, chatbotot fejlesztettek, de dolgoztak JavaScriptben és programoztak Android megoldásokat is. A 2600 nevezőből végül 700-an teljesítették az összes kihívást. A feladatok hitelesítőjeként 19 cég csatlakozott a versenyhez, hogy megmutassák: az IT nem egyetlen szakma, sokszínű, itthon is végtelen lehetőségeket rejt, és azok is megtalálhatják benne számításaikat, akik ma még nem is gondolnak rá.

A díjazottak (balról): Szőke Zoltán a harmadik, Borbély Zsófia az első, Fejér Attila a második helyezett (Forrás: IThon.info)

Borbély Zsófia nem véletlenül szerezte meg a legsokoldalúbb címet: nyolc alkalommal került az első tízbe. Zsófia informatikus családba született, egyértelmű volt számára a pályaválasztás. Kitűnővel végzett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karán, jelenleg az ELTE-n PhD-hallgató.

A versenyt szervező IThon.info alapítója, Pulay Gellért szerint az informatika egy olyan pálya, ahol a megszerzett tudás akár egy-két év alatt is elévülhet, és csak azok lesznek képesek jó irányba befolyásolni a jövőt, akik kitartóak,
készek a folyamatos megújulásra, akár úgy, hogy megmérettetik magukat egy ilyen versenyen.•

 
Inno-tér
Innotéka