Inno-tér
2019. június 9.

Dominancia a kutyák és gazdáik között

Az egy háztartásban élő kutyák esetében hogyan alakul ki a hierarchia, és mit vesz észre ebből a gazda? – ezt vizsgál­ták az Eötvös Loránd Tudományegyetem etoló­gusai, akiknek közleménye a PeerJ szak­lapban jelent meg.


Többkutyás háztartásokban általában van versengés a kutyák között: ki tud kicsikarni több dédelgetést a gazdától, kié lehet a konyhapultról odadobott maradék, ki száll először be és ki az autóból, és így tovább. „Több mint 700, közös háztartásban élő kutyapár gazdáinak véleményét összegezve először is meglepődtünk, milyen sokan jelölték meg az egyik kutyájukat dominánsnak. Tíz gazdából csak egy állította azt, hogy a kutyái közt nincs rangsor. A dominánsnak tartott kutyák jellemzően elsőként férnek hozzá bizonyos erőforrásokhoz, vagyis megszerzik a jutalomfalatokat, ha tehetik elsőként esznek, elfoglalják a jobb pihenőhelyet” – mondta el Kubinyi Enikő, a kutatás vezetője. Bár furcsának tűnik, a nagyobb, erősebb kutyák nem lesznek automatikusan dominánsak. Viszont ha szuka és kan él együtt, gyakoribb, hogy a szuka a domináns.

A dominánsok hány százalékát jellemzi az adott tulajdonság? (Forrás: Kubinyi & Wallis 2019)

A közhiedelemmel ellentétben a legtöbb kutyának esze ágában sincs az ember státuszát megkérdőjelezni. Ha engedetlenül viselkedik, akkor egyszerűen csak elfelejtették neki megtanítani, hogy a helytelen viselkedés káros következményekkel jár. Az a kutya, amelyik megtanulja, mit lehet és mit nem, sokkal nagyobb szabadságot élvezhet, mint a korlátok nélkül nevelt, zabolátlan, neveletlen társa.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka