Inno-tér
2019. július 16.

Díjazott magyar ingatlanok

Egy arany- és két ezüstérmet nyertek a magyar ingatlanfejlesztők az idei Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázaton. Az örökségvédelem kategóriában az Ózdi Kultúrgyár projekt első, a speciális létesítmények kategóriában a Ludovika Campus második, míg az ipari létesítmények kategóriában a szegedi ELI ALPS Lézerkutató Központ szintén második helyezést ért el.


Az 1951-ben alakult, több mint 60 országban tevékenykedő Nemzetközi Ingatlan­szövetség, a párizsi szék­helyű FIABCI min­den évben megrendezi a Nemzet­közi In­gatlan­fejlesztési Nívódíj Pályázatot (FIABCI World Prix d’Excellence), amelynek célja a legsikeresebb ingatlanfejlesztések kiválasztása és elismerése.
A hagyományoknak megfelelően idén is a FIABCI Magyar Tagozata és a Magyar In­gat­lan­szövetség által szervezett XX. Magyar Ingatlan­fejlesztési Nívódíj Pályázat győz­tesei vettek részt a nemzet­közi pályázaton.
Az örökség­védelem kategóriában arany­érmet nyert a Kultúr­gyár Projekt – Ózd pályázata, benne a 2016-ban átadott ózdi Nem­zeti Film­történeti Élmény­park és Digi­tális Erőmű épületei. A nemzet­közi zsűri méltatta a projekt társadalmi hasznosságát az épített örökség megóvása, a barna­mezős területek revitalizációja és az ipari örökségből kulturális közösségi tér létre­hozása szempontjából.

Digitális Erőmű, Ózd

A speciális létesít­mények kategóriában ezüst­érmet nyert a Lu­­dovika Campus, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem otthona. A fejlesztés fő bázisa az egykori Magyar Királyi Honvéd Ludovika Akadémia épületei és az azt körülvevő mintegy 330 ezer négyzetméteres park. A Campus része még az Oktatási Központ, a Rendészeti Oktatási Épület, két kollégium, a fel­újított Tóparti Épület, kültéri sport­pályák, a Ludovika Lövész­klub, az újjá­épült fedeles lovarda és az istálló épülete, a Sportpark és a Ludovika Aréna.

Ludovika Campus – Oktatási Központ, Budapest

A nemzetközi zsűri nagyra értékelte, hogy a műemlék épületek felújítása és újak építése, továbbá a közönség számára is megnyitott park rekonstrukciója magas szín­vonalon, korszerű technológiával és anyag­használattal valósult meg, és létre­jött egy országos jelentőségű új felsőoktatási központ.

Az ipari létesítmények kategóriában ezüstérmet nyert a sze­gedi ELI ALPS Lézerkutató Központ. Az ipari épületkomplexum öt épületből áll, centruma a kutatások szín­tere, a technológiai főépület, melyhez szoros funkcionális egységben kapcsolódnak a kiegészítő épületek.

ELI ALPS Lézerkutató Központ, Szeged

Az épületeket a lézeres technológia által diktált legszigorúbb el­várások szerint kellett megépíteni. A kutatási területek rezgés­mentességét, sugár­védelmét, süllyedés­mentességét és termikus stabilitását egyedi és innovatív tervezési megoldások, építési technológiák, valamint gépészeti és elektromos rendszerek alkalmazása biztosította.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka