Inno-tér
2020. február 28.

Blokkolt letöltések

A Google tájékoztatása szerint az idén októberben piacra kerülő Chrome 86-os verziója már automatikusan blokkolni fogja a veszélyesnek minősített tartalmak letöltését. Érvelésük szerint minden nem biztonságos kapcsolaton keresztüli letöltés gyengíti a magánélet védelmét, mivel egy esetleges támadó nemcsak lát­hatja, hogy mit tölt le a felhasználó, de akár le is cserélheti a letöltés tartalmát rosszindulatú kódra.


A hírek szerint a keresőóriás fokozatosan vezeti be a változásokat, a márciusban megjelenő 81-es Chrome-kiadás üzenettel figyelmeztet minden vegyes tartalom letöltésekor, a 82-es verzió esetében már egy riasztás jelenik meg, a nyári kiadások pedig már blokkolni fogják a vegyes tartalomban a végrehajtható fájlok egy részét, októberre pedig semmilyen veszélyesnek minősített tartalom letöltését nem fogja támogatni a Chrome. A gyakorlatban ez elsősorban azokat a tartalmakat érinti, melyek a HTTPS webhelyek helyett HTTP oldalakról töltődnének le.

A böngészők egyébként már általánosan figyelmeztetnek a nem biztonságos kapcsolaton keresztül érkező tartalmakra. A blokkolás érinti a soha nem frissülő tartalmakat is, melyek elvileg kivételt képeznek majd a tiltás alól; a Chrome biztonsági szakértői egyelőre még keresik ehhez a kiskapuhoz a megoldást. A Google ígérete szerint a funkció idővel a Chrome mobilos kiadásaiban is megjelenik, ennek köszönhetően az Android- és iOS-felhasználók védelme egyaránt erősödik. A biztonsági szigorítást minden bizonnyal más Chromium-alapú böngészők, köztük a Microsoft Edge is követni fogják.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka