Inno-tér
2018. szeptember 29.

Baktériummal működő papírakkumulátor

A New York állambeli Binghamton Állami Egyetem kutatói, Seokheun Choi és Yang Gao kifejlesztettek egy baktériumok által működtetett papírakkumulátort.


Choi évek óta dolgozik egy baktériumok által táplált papírakkumulátor kifejlesztésén, legfrissebb eredményeit az American Chemical Society (ACS) őszi találkozóján mutatta be. Módszere különösen hasznos lehet a korlátozott erőforrásokkal rendelkező, távoli területeken dolgozó embereknek, mert ahol a megfelelő eszközök nem állnak rendelkezésre vagy túl drágák, ott olcsó és hor­dozható áramforrásokra van szükség. „A papír egyedülálló előnye a bioszenzorok számára, hogy olcsó, eldobható, rugalmas és nagy felületű. A kifinomult érzékelők áramellátást igényelnek, ám a kereskedelemben kapható elemek túl pazarlóak és drágák, továbbá nem építhetők be papíralapú aljzatokba. A legjobb megoldás tehát a papíralapú bioakkumulátor” – jelentette ki Seokheun (Sean) Choi.

A kutatás során munkatársaival vékony fémrétegeket és egyéb anyagokat nyomtattak a papír felületére, majd fagyasztva szárított „exoelektrogént”, egy speciális baktériumot helyeztek rá. Az elektronok, amelyek akkor jönnek létre, amikor a baktériumok energiát termelnek maguknak, átjutnak a sejtmembránon, ezután kerülhetnek kapcsolatba a külső elektródákkal, így táplálják az akkumulátort. Az akku aktiválásához használt folyadék hatására újjáéledt baktériumok néhány percen belül elegendő elektront termeltek egy fénykibocsátó dióda és egy számológép áramellátásához.

Az egyszer használatos papírakkumulátor jelenleg körülbelül négy hónapig tartható el, és teljesítményét az ezerszeresére kell növelni a legtöbb gyakorlati alkalmazáshoz, amit több darab egymásra helyezésével és összekapcsolásával lehet elérni, tájékoztatott a kutató.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka