Inno-tér
2019. november 15.

Az NI újabb fejlesztése Debrecenben

Az amerikai National Instruments (NI) debreceni leányvállalata 5,44 milliárd forint értékben újabb fejlesztést valósított meg a megyeszékhelyen, amely 216 új, magas hozzáadott értékű munkahely létrehozását tette lehetővé, ezáltal elősegítve az NI globális szolgáltatóközpontjának kapacitásbővítését. A november 14-én megtartott avatóünnepségen részt vett Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere, Papp László, Debrecen város polgármestere és Alex Davern, a National Instruments Corporation vezérigazgatója. A legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak is megfelelő, világszínvonalú irodaépület átadásán stratégiai együttműködési megállapodást is aláírtak az NI és a Debreceni Egyetem vezetői.


Alex Davern, Papp László, Szijjártó Péter és Ábrahám László

A National Instruments az egyik első nagyvállalat volt, amely 2001-ben elhatározta, hogy Debrecenben hozza létre telephelyét. A helyszín kiválasztásakor az egyik meghatározó szempont volt az az oktatási, szellemi, kutatói tudásháttér, amelyet a Debreceni Egyetem szavatolt. A másik, döntő érv pedig az volt, hogy az akkori városvezetés a hagyományos, főleg mezőgazdasági termékek feldolgozására alapozott gazdasági szerkezet fenntartása helyett a magas hozzáadott értéket előállító beruházásokat kívánta támogatni. Így az NI Hungary Kft. volt az első vállalat, amely folyamatos fejlesztéseivel azóta is elkötelezett együttműködő partner Debrecen jövőjének építésében. Az elmúlt 18 évben a mérés-és irányításautomatizálás terén élvonalbeli amerikai cég ezért újabb és újabb befektetésekkel bővítette kapacitásait. Hosszú távú tervei igazolásaként 2016-ban jelentette be a most megvalósult közel 5,5 milliárd forint értékű beruházását.

A 6000 négyzetméteres irodaépület környezeti terhelése minimális, saját ökológiai lábnyomának csökkentése érdekében energiafelhasználása és fenntartása a legszigorúbb, amerikai környezetvédelmi szabványoknak is megfelel és a cég reményei szerint hasonlóan a „C” épülethez, az új iroda is elnyerheti a LEED Gold minősítést. A „D” épület környezeti teljesítménye - hasonlóan a korábbi „C” épülethez úgy biztosít majd magas színvonalú munkakörnyezetet 250 munkatársnak, hogy közben sokkal kevesebb erőforrást használ egy hasonló méretű hagyományos épületnél.

Alex Davern a National Instruments Corporation vezérigazgatója az átadáson elmondta, hogy első tengerentúli gyártóbázisukat azért Debrecenben és nem Kínában hozták létre, mert meggyőző volt számukra a tehetséges magyar munkaerő, az egyetemi oktatás kiemelkedő színvonala és a befektetéseket ösztönző önkormányzati és kormányzati politika. Az azóta eltelt 18 év ennek a döntésnek a megalapozottságát messzemenően igazolta. Az eredeti terveket túlszárnyalva, a gyártóegység jelentős bővítése és fejlesztése mellett olyan globális, illetve regionális kiszolgáló központok is itt működnek, mint az informatikai fejlesztői részleg, a jogi és a pénzügyi csoportok, valamint a vevői megrendelések feldolgozásával foglalkozó egység. Mindezek eredményeképpen az NI globális vállalatcsoportjában a második legnagyobb a debreceni cég, amely Debrecenben közel 1500 főnek ad munkát. Alex Davern megköszönte Magyarország Kormányának és Debrecen város Önkormányzatának, hogy támogatják az NI folyamatos fejlődését.

Alex Davern


Papp László Debrecen polgármestere kijelentette: „Debrecenben az NI letelepedésével a gazdaságfejlesztés területén egy új korszak vette kezdetét, hiszen a cég sikertörténete igazolta, hogy Debrecen képes kiszolgálni a legmagasabb technológiai és tudásigényű vállalatokat is, innovációt támogató adópolitikájával, infrastruktúrájával, a város ipari-üzleti kultúrájával, oktatási rendszerével és a befektetéseket támogató szervezeti hátterével.” A városvezető hozzátette, hogy ezzel egyidejűleg az NI kiemelkedő jelentőségű oktatási, kutatási programokat indított Debrecenben és mérnökei munkájának köszönhető fejlesztési eredményeivel a vállalatot a régió egyedülálló tudásközpontjává tette az elektronika, a tesztelési, mérési és vezérlési megoldások területén. A polgármester külön megköszönte az NI elkötelezett társadalmi felelősségvállalását, amely még inkább lehetővé tette, hogy a vállalat „austini gyökerei mellett debrecenivé is” vált.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint Debrecen az átgondolt stratégiai építkezés eredményeként ma már az első számú beruházási célpont nemcsak Magyarországon, hanem Közép-Európában is.
A miniszter elmondta: a mostani, 5,44 milliárd forint értékű beruházásához a kormány 2,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott. A tárcavezető párhuzamot vonva az amerikai cég magyarországi befektetésével kiemelte, hogy a magyar gazdaság egy termelés-orientált gazdaságból egy innováció és fejlesztések által orientált gazdasággá alakult át. „Ezt az NI 18 éves debreceni története is alátámasztja – tette hozzá Szijjártó Péter – előbb termelést vitt az amerikai cég a hajdú-bihari megyeszékhelyre, majd technológiát korszerűsített, most pedig informatikai, kutatás- és technológia-fejlesztési részleget adnak át Debrecenben.”

Az amerikai cég nemcsak a város gazdasági, hanem oktatási életében is mélyreható változásokat ért el. Társadalmi felelősségvállalásának megfelelően 2009-ben indította útjára az NI Mentor programját. Az országosan is egyedülálló tehetségkutató-és gondozó projekt azóta nem csak Debrecenben, hanem a régióban, sőt az országhatáron túl, mintegy 145 intézményben működik. Eredményességét jól mutatja, hogy több mint 6000 diákot tudtak elérni és inspirálni a természettudományok, a mérnöki szakmák választására. Ezek a nagy hozzáadott értékkel bíró szakmák pedig meghatározó szerepet töltenek be nem csak Debrecen, hanem az ország gazdaságában.

Magyarország gazdasági fejlődése elképzelhetetlen megfelelő színvonalú, high-tech ipar nélkül. Ahhoz, hogy ez a terület hatékonyan tudjon működni, minél több és jobb mérnökre van szükség. Ezért kiemelt fontosságú az állam, az oktatás és az ipar hatékony együttműködése, hogy ennek köszönhetően az egyetemi diploma megszerzését követően minél több, nyelveket beszélő, megoldás-centrikus és gyakorlati gondolkodású, friss pályakezdő mérnök állhasson munkába.

Az ünnepélyes épületmegnyitó során ezért a legújabb tudományos és technológiai ismeretek átadására épülő műszaki felsőoktatás, mérnökképzés kiemelt támogatása érdekében stratégiai együttműködést kötött a Debreceni Egyetem és az NI debreceni leányvállalata. Az egyetem oktatói és az NI mérnökei az elmúlt évek során számos területen - ide értve a Debreceni Egyetem oktatási és kutatási tevékenységének támogatását, duális képzés közös kialakítását és megszervezését, az egyetemi hallgatók számára szakmai gyakorlóhely biztosítását – alakítottak ki szoros együttműködést. Az NI Hungary Kft. elkötelezett partner abban, hogy bővítse az egyetemen az ipari képzést, valamint egyetemi szakdolgozati témavezetéssel erősítse az ipar és egyetem együttműködését és a hosszú távú egyetemi gyakornoki programot. A megállapodás általános célja, hogy résztvevői kölcsönösen segítsék egymást az innovációs és oktatási tevékenységeikben, közös kutatás-fejlesztési projekteket, vállalkozásfejlesztési programokat indítsanak.

Szilvássy Zoltán és Ábrahám László


Ebből az alkalomból dr. Ábrahám László azt hangsúlyozta, hogy az NI debreceni befektetése zöldmezős beruházásként indult útjára az ezredfordulón és ma a város high-tech iparának meghatározó szereplője. Az NI Hungary Kft. ügyvezetője elmondta: az egy munkatársra vonatkozó árbevétel mára meghaladja a 100 millió forintot, illetve az itt előállított egy tonna elektronika értéke eléri az egymillió dollárt. Ebből is látszik – hangsúlyozta – hogy a National Instruments debreceni leányvállalatánál milyen nagy a hozzáadott érték. A szakember köszöntőjében azt is kiemelte, hogy az NI közel két évtized alatt sajátos munkakultúrát honosított meg a városban, amelynek egyre több a követője a régióban. Az NI-nál a kritikus gondolkodásmód, az őszinteség és a folyamatos fejlesztés igénye ugyanis a cég alapértékeinek meghatározó részét képezi.

Prof. dr. Szilvássy Zoltán a Debreceni Egyetem rektora elmondta: vannak kapcsolatok, amelyek képesek megváltoztatni egy intézmény fejlődési útját. A Debreceni Egyetemet 40-50 évvel ezelőtt még nem úgy ismerték, mint a műszaki képzés fellegvárát, napjainkban azonban az intézmény a Budapesti Műszaki Egyetemet is megelőzi a rangsorokban. A világ vezető műszaki egyeteme, a Massachusetts Institute of Technology a Debreceni Egyetemet választotta innovációs hub-ja helyszínéül - hangsúlyozta Szilvássy Zoltán. A professzor kiemelte: a National Instruments és az egyetem között most megkötött megállapodás demonstrálja, hogy a különböző kutatási, innovációs és munkakultúrák serkentőleg hatnak egymásra.

Forrás: NI

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka