Inno-tér
2020. október 7.

Autonóm off-road járművek, drón-rajok és kiberbiztonság

Együttműködési megállapodást írt alá a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és a Honvédelmi Minisztérium (HM) 2020. október 7-én, hogy kereteket biztosítson az intézmények közös kutatás-fejlesztési projektjeinek. A Műegyetem, mint Magyarország első számú műszaki egyeteme kutatásaival és szakértelmével így olyan haditechnikai fejlesztésekbe tud bekapcsolódni, amelyek az innováción keresztül hozzájárulnak hazánk védelmi képességének növeléséhez.


Az együttműködési megállapodás ünnepélyes keretek között történt aláírásán a megjelent vendégeket Józsa János, a BME rektora, valamint Kotán Attila kancellár köszöntötték és szóltak az egyetem és a minisztérium együttműködésének kiemelt jelentőségéről. A Honvédelmi Minisztérium képviseletében Szabó István honvédelmi államtitkár hangsúlyozta a hazai innovatív haditechnikai fejlesztések fontosságát, valamint beszélt a Honvédelmi és Haderő-fejlesztési Program céljairól is.

A megállapodás aláírása előtt Szalay Zsolt, a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Gépjárműtechnológia Tanszékének vezetője mutatta be a tervezett együttműködés keretében beazonosított legfontosabb témákat, az autonóm, azaz önvezető off-road járművek fejlesztését, az egyre fontosabb szerepet játszó autonóm drónok és drón-rajok fejlesztését, valamint a hadiiparban is kiemelt fontosságú kiberbiztonsági fejlesztéseket.

A kutatásfejlesztési projektekben a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kara, valamint a Villamosmérnöki és Informatikai Kara dolgoznak együtt. A Műegyetem munkatársai évtizedek óta kutatják a közúti önvezető járművek irányítási rendszereit, azonban a hadiipar számára elsősorban az off-road járművek autonóm irányításának fejlesztése jelenthet előnyt a különböző védelmi feladatok ellátása során. Ezért a jelenlegi kutatások eredményeit felhasználva új, off-road irányítási rendszerek kutatásával és fejlesztésével bővítheti projektjeit az egyetem.

A drónok felderítő-, és a légi hadviselésben betöltött szerepe egyre jelentősebb, azonban az autonóm irányítási rendszerekkel rendelkező drónok fejlesztése és innovációja a jövő kihívása. A BME szakemberei a HM-mel együttműködésben elsősorban az autonóm közúti járművek és az autonóm drónok irányításában rejlő szinergiák kihasználására, a földi járművek és drónok együttműködésére, illetve a drón-rajok összehangolásának kérdésére összpontosítanak kutatásaik során.

A jövő háborúit már nem a harctéren, hanem a virtuális térben vívhatják. Ezért a kiberbiztonság kérdése a honvédelem szempontjából kulcsfontosságú. Ezért a kiberbiztonság témájában végzett kutatások és fejlesztések központi szerepet töltenek be a Műegyetem kutatóinak munkájában.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Honvédelmi Minisztérium által kedden aláírt együttműködési megállapodás a jövőben biztosítja, hogy a honvédség és az egyetem közös munkájának eredményeként hazánk olyan, hazai innovációval támogatott védelmi technológia birtokába jusson, amely biztosítja országunk védelmét, és segíti a szövetségeseinkkel való hatékony együttműködést. Ez a kezdeményezés intézményesíti azt a gyakorlatot, amelyet más, fejlett védelmi technológiával rendelkező országok már évtizedek óta folytatnak, ahol az egyetemi tudásbázis és a honvédelem közösen dolgozik az országok védelmi technológiáinak fejlesztésén.

Forrás: BME

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka