Inno-tér
2018. február 3.

Agytorna idős kutyáknak

Érintőképernyős tréning segítségével végzett rendszeres mentális stimuláció segíthet az idős kutyák kognitív képességeinek szinten tartásában.


Az élethosszig tartó tanulás nemcsak az emberek, de a kutyák számára is hasznos és fontos – ez a legfőbb üzenete az ELTE Etológia Tanszék Szenior Családi Kutya Program, valamint a bécsi Állatorvos-tudományi Egyetem Messerli Kutatóintézete legújabb tanulmányának. Közös kutatásukból az derült ki, hogy a kutyák idős korukban is tanulnak, ráadásul a problémamegoldó gondolkodást fejlesztő feladatok lassítják a szellemi leépülés természetes folyamatát. Viszont az idős kutyák mozgásszervi és egyéb egészségügyi problémái gyakran gátolják a hagyományos, fizikai állóképességet igénylő tréningeket. Erre kínál hatékony alternatívát az érintőképernyő segítségével végzett játékos tréning, mely egyszerű, jutalmazással kombinált számítógépes gondolkodtató feladatokkal helyettesíti a fizikai megterhelést jelentő tréninget.

A kutyák számára az érintőképernyő használata némi előtréninget igényel, azonban amint megtanulják, mit várnak el tőlük, megszállott játékosokká válnak. Az érintőképernyő használatát eddig fiatal kutyákon vizsgálták, ám bebizonyosodott, hogy az idős kutyák is pozitívan reagálnak a kognitív tréning e formájára. „Olyan egyszerű, érintőképernyős feladatokat, melyek megoldása után jutalomfalat jár, még az idős kutyák is nagy lelkesedéssel tanulnak” – állítja a Szenior Programot vezető Kubinyi Enikő.

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka