2019. november: jegyzet, biofizika, fizika, biokémia, portré, egyetem, disszemináció, tudomány, genomika, orvostudomány, anyagtudomány, ipar 4.0, it, biológia, energiagazdálkodás, atomenergia, innováció, hulladékgazdálkodás, ipari automatizálás, mérés, közlekedés, környezetvédelem, szakképzés, kiállítás/konferencia, okostechnológia, megújuló energia, zöldkörnyezet, fenntarthatóság, egészségipar, mesterséges intelligencia
Inno-tér
2018. szeptember 5.

A fiatalok szívesen lesznek mérnökök

Többen jelentkeztek és jutottak be mérnök szakokra 2018-ban a hazai felsőoktatási intézményekbe mint tavaly. Az idei felvételik adatai azt támasztják alá, hogy évről évre – ha lassan is – növekszik az érdeklődés a műszaki és természettudo­mányok iránt a fiatalok körében.


Az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség elnöke, Áb­rahám László úgy látja, hogy csak a megfelelő számú és képzettségű műszaki szakembergárda révén biztosítható, hogy hazánk továbbra is vonzó célpontja legyen a tudásalapú gazdasági befektetéseknek. Ehhez az kell, hogy folytatódjon a jelenlegi trend, és három-öt éven belül megháromszorozódjon a mérnökhallgatók száma.

Az elnök szerint biztató folyamatoknak vagyunk szem­tanúi, a növekvő hallgatószámok azt jelzik, hogy egyre több fiatal lát perspektívát ezen a területen, amit a másik oldalról visszaigazolnak a vállalatok vállalásai is. Számos hazai és multinacionális cég valósít meg olyan beruházást, amely jelentős mérnöki kapacitásokat köthet majd le a jövőben is.
A duális képzések elindulásával a felsőoktatás és a vállalati szféra között már erős, egymást segítő kapcsolatok jöttek létre, amelyek kiváló alapot is biztosítanak ahhoz, hogy a piaci elvárásoknak még inkább megfelelő diplomásokkal lehessen feltölteni a mérnöki pozíciókat országszerte már most és az elkövetkező években is.
A Szövetség tagvállalatai is több olyan projektet indítottak útjára az elmúlt években (például: mentorprogram, robotikaszakkör, nagyköveti rendszer, roadshow), amelyek közelebb hozzák a fiatalokhoz a műszaki tudományokat, érdeklődést ébresztenek bennük a mérnöki pálya iránt. Ennek a közös munkának az eredményei a beiratkozó elsőévesek számának növekedésében már vissza is köszönnek – emelte ki az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség elnöke.•

 
Inno-tér
Innotéka