2024. június 3.

Fotó:
ELTE Etológia Tanszék

Viselkedésterápia tízéves kutyákon

A hosszú és egészséges élethez közis­merten fontos a sok mozgás és az elme tornáz­tatása. De vajon melyik a hatékonyabb? Fejlesztenek-e a feladatok más képességet is azon kívül, mint amit begyakoroltatnak?


Kutyákon vizsgálják az öregedés hatásainak ellensúlyozását.

Európában 2050-re várhatóan száz emberből harminc idős, 65 év feletti lesz, közülük három demens is. A társadalom egyik lehetséges válasza az, ha elterjed az egészséges életmód kultúrája, és a lehető legtöbben igyekeznek jó fizikai és mentális állapotban maradni. Annak kiderítésében, hogy milyen beavatkozás a leghatékonyabb, és hogy ezek átfogóan fejlesztik-e az idősebbek képességeit, hasznosak a kutyák, hiszen az emberhez hasonlóan, ám gyorsabban öregednek. Az ELTE Etológia Tanszék kutatói legfrissebb kutatásukban azt vizsgálták meg, hogy a mozgásos vagy a kognitív terápia, illetve a kettő kombinációja javít-e leginkább a kognitív teljesítményen idős korban.

Háromféle viselkedésterápia hatását figyelték meg.

Az etológusok idős, átlagosan tízéves kutyákon vizsgálták háromféle viselkedésterápia hatását. Az eredmények szerint a kognitív, a fizio- és a kombinált terápiák egyaránt, de nem egyformán hatottak a kutyák viselkedésére, és több­féle készséget is javítottak. A fizioterápiás feladatok hatására a kutyák barátságosabbak és rugalmasabbak lettek, a gondolkodtató játékok pedig az újdonságkeresésüket nö­velték. A javulás a kevésbé idős, nyolc év körüli kutyáknál volt leginkább megfigyelhető. Mivel a kutyák öregedése hasonló az emberekéhez, a kutatók felhívják a figyelmet arra, hogy érdemes minél fiatalabb kortól tudatosan odafigyelni az öregedés hatásainak ellensúlyozására.•

Címlapkép: ELTE Etológia Tanszék


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka