Védekezzünk az adathalászokkal szemben

Ahogy nőtt a koronavírus-járvány idején az online ügyintézések száma, úgy lett egyre csábítóbb az online tér a kiberbűnözőknek, akik az adathalászat mind kifinomultabb módszereivel próbálkoznak. Az Országos Rendőr-főkapitányság adat­védelmi kampány keretében hívja fel a figyelmet a leggyakoribb trükkökre.


Az elmúlt évek egyik legsúlyosabb következménye, hogy a csalók már nem csak a webshopokat és az online apróhirdetési oldalakat támadják; a legnagyobb banki, IT- és telekommunikációs szereplők mellett az energiaszolgáltatói és közműszolgáltatói szektorban is sok esetben tapasztaltak testre szabott adat­halász-kísérleteket.

A rendőrség információi szerint gyanakodjunk, ha sürgető üzeneteket kapunk, az adathalászok ugyanis általában rendkívül sürgősnek állítják be az általuk kitalált ügyet. A csalók gyakran trükköznek a feladó nevével úgy, hogy a valós névtől csupán egyetlen betűeltérés van. Az is egyre gyakoribb, hogy létező vállalatok és futárcégek logóit is felhasználják az üzenetekben. Az adathalász e-mailekben immár az elütési, helyesírási és a nyelvtani hibák helyett inkább a magyartalan megfogalmazások az elterjedtebbek. A bizalmas információk kérése esetén is jobb óvatosnak lenni, például amikor felhasználónevet, jelszót, bankkártya- vagy ügyféladatot próbálnak kicsalni üzenetekben, akkor figyeljünk arra, hogy ezeket kizárólag megfelelő biztonsági körülmények között tehetnék meg a cégek. A visszautasíthatatlan ajánlat is több mint gyanús, ha az üzenet túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, azonnal kapcsoljunk: ez átverés lesz!•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka