2011. augusztus 5.

Szerző:
Pintér Lajos

Út a korai, fájdalommentes rákszűréshez

A daganatos megbetegedések teszik ki Magyarországon az összes halálozás 27 százalékát. Azonban ha csak a 65 évnél fiatalabb népességet vesszük figyelembe, akkor ez a szám 40 százalékra emelkedik, amivel a középkorúak vezető halálokának minősülnek. A rák elleni küzdelmet két tényező befolyásolja jelentősen. Az egyik, hogy a tumorsejtek génjei folyamatosan változnak. Ez a folyamatos változás a hajtóereje annak az alkalmazkodóképességnek, amellyel a ráksejtnek lehetősége van a terápiás gyógyszerek hatásainak elkerülésére. A második kulcsfontosságú eleme a daganatok gyógy­kezelé­sének a betegség korai felismerése és a tumor lehető leg­korábbi osztályozása, besorolása. A Delta Bio 2000 Kft. célja, hogy olyan eljárásokat, technológiákat fejlesszen és alkalmazzon, amelyek mindkét fronton segítenek a rák elleni küzdelemben.


A Delta Bio 2000 Kft. 2007-ben alakult a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának részvételével. A rákdiag­nosztikai fejlesztések kidolgozásában erős háttérbázist nyújt számára a Szegedi Biológiai Kutatóközpont Genetikai Intézetében működő Mutagenezis és Karcinogenezis kutatócsoport közel egy évtizedes tapasztalata a tumoros elváltozások alapvető molekuláris mechanizmusainak vizsgálatában.

A diagnosztikai fejlesztésekben dolgozó kutatók (az óramutató járásával ellentétesen)
Priskin Katalin, Határvölgyi Erika, Pintér Lajos, Enyedi Márton, Gyuris Zoltán

A Delta Bio 2000 Kft. Deltagene diagnosztikai részlege (lásd: www.deltagene.hu) a megalakulást követő két évben sikerrel dolgozott ki és állított be olyan diagnosztikai eljárásokat, amelyek alkalmasak a tumorsejtek EGFR jelátviteli útba tartozó génjeinek mutációs analízisére (pl. EGFR, K-RAS, B-RAF aktiváló mutációk). Ez a jelátviteli útvonal különösen fontos szerepet játszik a daganatos sejtek túlélésében, illetve a daganat növekedésében. Ennek megfelelően most is vannak forgalomban olyan nagy hatékonyságú gyógyszerek, amelyek ezt az utat akadályozva segítik a daganat elpusztítását. A ráksejtekben azonban keletkezhetnek olyan genetikai elváltozások, amelyek a jelátviteli út szereplőit érintik. Ennek következtében a gyógyszerek hatástalanok maradhatnak a daganattal szemben, és a beteg feleslegesen szenved a kezelés mellékhatásaitól. A 2009-ben nemzetközi minősítésen átesett és 2011-ben CE IVD minősítést szerzett K-RAS diagnosztikai rendszerünk is egy ilyen, gyakori elváltozás rutindiagnosztikáját teszi lehetővé, azonban a Deltagene Diagnosztikai Labor jelenleg is több más elváltozás molekuláris diagnosztikáját fejleszti, ezzel segítve egyebek között a Szegedi Tudományegyetem Patológiai Intézetének munkáját.

A fehérje biochip egy részlete, illetve egy daganatos beteg ellenanyagai által felismert pontok

A tumorok genetikai vizsgálatára most akkor van lehetőség, ha a beteg tünetei olyan súlyosak, hogy kénytelen problémáival orvoshoz fordulni, az orvos képes azonosítani a tumor helyét, illetve a tumorból minta nyerhető. A Delta Bio 2000 Kft. egy éve a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP-1.1.1-09/1-2009-0021) támogatásával belekezdett egy olyan új típusú fehérje biochip fejlesztésébe, melynek fő célja vérmintákból történő rákszűrés a betegség már egész korai fázisában is. A hagyományos fehérje chipektől eltérően a fejlesztés alatt álló biochip nem néhány mesterségesen termelt fehérjét fog tartalmazni, hanem lehetőség szerint emberi tumorsejtvonalakból hagyományos eljárásokkal kinyerhető fehérjék maximális számát. Ez úgy lehetséges, hogy az emberi fehérjéket különböző tulajdonságaik alapján több ezer csoportba különítjük el egy tisztítási-frakcionálási eljárással, majd ezeket egyenként kinyomtatjuk egy 7 × 2 centiméteres hordozóra. A biochip rákdiagnosztikai eljárásban való felhasználásának alapját az képezi, hogy az emberi immunrendszer a daganatokat már korai stádiumban azonosítja, és a tumorsejtek fehérjéi ellen ellenanyagokat termel. Ezek a fehérjék sok esetben megegyeznek az emberi sejtvonalakban előforduló, a fehérje chipen jelen lévő fehérjékkel. A vérben megjelenő ellenanyagok tehát olyan pontokkal fognak kölcsönhatásba lépni a biochipen, amivel az egészséges ember ellenanyagai nem. Mindez egy egyszerű eljárással kimutatható akár egye csepp vérből is. Az ellenanyagok által kijelölt mintázat a várakozások szerint összekapcsolható a betegben lévő tumor állapotával, lehetővé téve a korai és fájdalommentes diagnosztikát. A biochip a várakozások szerint alkalmas lesz új tumor markerek azonosítására, fehérje-fehérje kölcsönhatások vizsgálatára és gyógyszer hatóanyag-fehérje kölcsönhatások térképezésére is.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka