Távhővezetékek felújítása feltárás nélküli technológiával

Az évtizedekkel ezelőtt lefektetett közművezetékek állapota napjainkra jelentős mértékben leromlott. Folyamatos és zavar­mentes üzemük biztosítása egy­re nagyobb feladatot ró az üzemeltetőkre. Váratlan meghibásodásaik komoly kellemetlenségeket okoznak a környezetben. Ezeknek a közműveknek a felújítása, rekonstrukciója fontos feladat lesz a jövőben.


A hagyományos nyíltárkos felújítások helyett újabban előtérbe kerültek a feltárás nélküli, úgynevezett No-Dig eljárások. Ezek a technológiák a környezet minimális megzavarásával biztosítják a földbe fektetett közművezetékek gyors, hatékony és költségtakarékos felújítását. Nincs szükség nagy földmunkára, alkalmazásuk során a felújításokhoz a csővezeték belső terét használjuk fel, ahová különböző béléseket, béléscsöveket tudunk elhelyezni a környezet megzavarása nélkül.

Bélelt távhővezeték

Hazánkban a No-Dig eljárások használata több mint negyvenéves múltra tekint vissza. Kezdetben a szennyvízvezetékek és a gázvezetékek toktömítéseinek felújításánál alkalmazták a feltöltéses megoldásokat: Supersilic, Superaqua, glikolozás, Buna Latex, Posatryn. A helyi javítások módszerei voltak még a Weco, Amex, Short Liner, ahol belülről egy tokjavítót helyeztek el.

Komoly előrelépést jelentettek a helyszínen kikeményedő béléscsövet alkalmazó eljárások (Instituform, Process Phoenix). Ezeknél egy műgyantából, egy hordozóanyagból és tömítőbevonatból álló kompozit csövet építünk a felújítandó vezetékbe.

Az idő a távhővezetékeket sem kímélte. Állapotuk romlása meghibásodásokat, szivárgásokat eredményezhet. A távhővezetékek elöregedésével a belső korrózió komoly problémát okozhat: a szivárgások miatt a hőszállításban nőnek a veszteségek, és ez akár a hálózat üzemeltetését is veszélyeztetheti. Szükségessé válhat a vezeték felújítása, amely sok esetben nehezen hozzáférhető helyen, főutak, vasutak alatt helyezkedik el. Ezen túlmenően az egyéb földbe fektetett közművek is nehezítik a vezeték cseréjét, építését. Ezekben az esetekben a kitakarás nélküli vezetékrehabilitációs módszerek jelenthetnek megoldást.

Közművezeték feltárás nélküli felújítása Budapesten

A legutóbbi fejlesztések eredményeként ettől az évtől a távhővezetékek felújítása is lehetővé válik helyszínen kikeményedő (CIPP – Cured In Place Pipe), kitakarás nélküli csőfelújítási eljárással.

A módszer lényege, hogy a megfelelő előkészítés után (tisztítás, kamerás vizsgálat stb.) egy gyantahordozó tömlőt átitatunk folyadék fázisban levő kétkomponensű műgyantával, melyet a csőbe behúzunk. A béléscsövet nyomás alá helyezzük, és gőz segítségével elin­dítjuk a polimerizációt. Ennek eredményeként a bélelőanyag kikeményedik, hozzátapad a régi csőhöz, és egy új (bélés)cső keletkezik a felújítandó csőben. A béléscső megszünteti a további korróziós problémákat, és teljesen tömörré, nyomásállóvá teszi a vezetéket.

Távhővezeték bélelése

Az elv természetesen ismert és alkalmazott a közműfelújítás területén, azonban a távhővezetékbe is beépíthető speciális bélelőanyagok kifejlesztésére napjainkig várni kellett. A fejlesztéskor problémát jelentett, hogy a más közműveknél alkalmazott gyantatípusok nem tudnak ellenállni a nedves környezet, a magas hőmérséklet és a nagy nyomás együttes hatásának. A gyanta hidrolízise révén a rostokban demineralizáció megy végbe, a kompozit anyag szilárdsági tulajdonságai jelentősen megváltoznak, így a béléscső nem tud megfelelni az elvárt követelményeknek.

A megoldás egy különleges kompozit béléscső, amely speciális szénszálas tömlőből és nedves környezetben, magas hőmérsékleten is alkalmazható epoxigyantából áll. A rendelkezésre álló technológia DN 800 milliméter átmérőig alkalmazható távhővezetékek felújítására. A szállított közeg hőmérséklete akár 140 °C is lehet.

Az év közepén az Agriapipe Kft. egy pilot projekt megvalósítását tervezi, hogy egy munkaterületen is bemutathassuk ezt a forradalmian új technológiát. Bízunk benne, hogy a piacon is teljesen újnak számító eljárás hazai bevezetésével az üzemeltetők számára egy jó minőségű alternatív lehetőség válik elérhetővé a távhővezetékek felújításának területén.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka