Szabályozott fűtési rendszerek

A Szabályozó és Kompenzátor Kft. az energetikai mérés- és szabályozástechnikában kínál komplett megoldásokat és rendkívül széles termékpalettát – pozicionálta vállalatát Kiss Imre ügyvezető igazgató. A cég tavaly a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége által alapított Távhőszolgáltatásért Nívódíjat nyerte el.


Több mint 25 évvel ezelőtt jelent meg a magyar piacon a Szabályozó és Kompenzátor Kft., mely a rendszerváltás után elsősorban a távfűtési rendszerek rekonstrukciójára fókuszált. Milyen jellegű feladataik voltak ebben a folyamatban?

– 1991-től kezdve elsősorban energe­ti­kai szakterületen képviseltük Magyar­országon az osztrák érdekeltségű anyavállalatunk mérés- és szabályozástechnikai üzletágát, ezen belül is a csőben áramló közegek – víz, forró víz, gáz, gőz – szabályozására és mérésére specializá­lód­tunk. A hazai távhőrendszerek az 1990-es évek elején gyakorlatilag ugyan-azokkal az elemekkel működtek, melyekkel az 1960–70-es években elindultak, azonban a rekonstrukció nem­csak a be­rendezések kora miatt volt elengedhetetlen, hanem az időközben bekövetkezett technológiaváltás miatt is. Az akkori rendszerek lényegesen nagyobb vízmen­nyiséget forgattak a kelleténél, emiatt a villamosenergia-fogyasztás és a hő­veszteség is hatalmas volt. Anyaválla­la­tunk technológiai segítségének kö­szönhetően a távhőrendszerek modernizálása részben a mi szerepvállalásunkkal valósult meg: a változó tömegáramú működéshez szükséges szelepek mintegy fele köthető a cégünkhöz, és hasonló arány alakult ki az elektronikus hőközponti szabályozók piacán is. A mai napig jelen vagyunk az ország nagyobb és kisebb távfűtő rendszereiben – Soprontól Nyíregyházáig, Salgótarján­tól Szegedig, Pornóapátitól Tamásiig –, és a FŐTÁV területén is komoly részesedést értünk el, országszerte közel négy­ezer távfűtési hőközpont működik a szabályozóinkkal.

Erőmű-gáznyomásszabályozó
Az azóta eltelt időben megjelenő újabb technológiák bevezetésében is részt vettek a távfűtési rendszerek piacán?
Nyomáskülönbség- és térfogatáram-szabályozó

– Az elmúlt két és fél évtizedben számos új elemmel és technikával bővült a szektor, ezek közül elsőként a hőmennyiségmérés területén az ultrahangos mérési elv megjelenését emelném ki, mely ugyan sosem lett olcsóbb a hagyományos forgó alkatrészes kiviteleknél, azonban műszaki előnyei megkérdőjelezhetetlenek. Ezt követően az elektronikus szabályozók távfelügyeletbe kötése került előtérbe. Míg korábban a telefonvonalas, majd a rádiós megoldások terjedtek el, az utóbbi években már egyértelműen az internet segítségével valósul meg a kommunikáció a hőközpontok és felügyeleti számítógép között. Aktuális téma a mérők távleolvasása is, amit – ha a rendszer adottságai megengedik – a hőközponti szabályozók távfelügyeleti rendszerén keresztül, ugyanazon a kommunikációs csatornán oldunk meg. Igyekszünk egyre szélesebb körű szolgáltatásokat nyújtani ügyfeleinknek a felügyeleti rendszereink távoli elérésének segítségével az üzemeltetés támogatása, a hibaelhárítás és a karbantartás területén, új projektek esetén pedig komplex megoldást kínálni az automatikatervezéstől az üzembe helyezésig.

A technológiai bevezetések mellett milyen termékek forgalmazásával foglalkoznak még?

– Szabályozószelepekből teljes a paletta: az egyszerű épületgépészeti kivitelektől az iparban, erőművekben használatosakig. Emellett forgalmazunk elzárószerelvényeket, csővezetéki kompenzátorokat, illetve az irányítástechnikához szükséges nyomás-, hőmérsék­let- és szintérzékelőket, valamint gáz­­mérőket és gáznyomáscsökkentőket is.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka