Összefogás a látássérültekért

Magyarországon mintegy 80 ezer látássérült ütközik rendszeresen akadályba egy-egy web­oldal használata közben. Számukra az olyan egy­szerű folyamatok is, mint az elektronikus bankolás, az online vásárlás vagy éppen egy videós tartalom megismerése, nehézséget okoz. Éppen ezért az IThon.info közös cselekvésre szólította fel az IT-szakmát, hogy minél több weboldalt és szoftvert akadálymentesítsenek közösen.


Az IT Összefogás elnevezésű kezdeményezéshez csatlakozó vállalatoknak a feladatok megoldásán kívül azt is vállalniuk kell, hogy az esélyegyenlőség megteremtéséért a jövőben kollégáik, fejlesztőik körében is megkezdik a téma népszerűsítését és az érzékenyítést. Azok a cégek, amelyek komolyan el­kötelezik magukat a mozgalom mellett, egy évre megkapják a #akadalymentesITs címet. Nagy szükség van az informatikusok munkájára, ugyanis a látásukban korlátozottakat segítő képernyőolvasó szoftvernek a mai weboldalak gyakran nehezen értelmezhetőek.

A gyakorlat, sajnos, azt mutatja, hogy a dizájn már fontosabbá vált a tartalomnál, ami rendkívül megnehezítheti az információhoz való hozzáférést. Ezt támasztja alá Agárdi Szilvia énekesnő, az Informatika a Látássérültekért Alapítvány önkéntes munkatársa is, aki szerint, ha egy oldal tele van fotókkal, vagy a szöveg különböző buborékokban jelenik meg, az számára teljesen használhatatlan. Nem ritka, hogy a netes ügyintézés is használhatatlan a látássérültek számára. Az akadálymentesítés legfőbb célja, hogy egy-egy oldalon logikus legyen a menü elrendezése, irányítható legyen a honlap billentyűzettel is, vagy éppen feliratozzák a képeket, videókat.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka