Okosgyárrá válik a Magyar Suzuki esztergomi üzeme

Újabb, több részből álló innovációs fejlesztés indult a Magyar Suzuki gyárában. Az 5,3 milliárd forint értékű, európai uniós forrásból támogatott kutatás-fejlesztési projektet konzorciális együttműködés keretében vezeti a vállalat. A négyéves gyártástechnológiai modernizáció során a Magyar Suzuki Zrt. partnerei közreműködésével intelligens gyártási folyamatokat vezet be és innovatív beszállítói hálózatot épít. A korszerűsítés eredményeképpen 2020-ig új, versenyképes, biztonságos és tesztelt Suzuki prototípusok készülnek Esztergomban.


A jövő gyára

Az esztergomi gyár 1992-es indulása óta igazodik a fogyasztói elvárásokhoz, illetve vezető szerepet tölt be az innováció és az alkalmazott gyártási technológiák terén. 2016-ban a Magyar Suzuki Zrt. sikeresen zárta hároméves gyármodernizációs programját, melynek során jelentős fejlesztéseket hajtott végre az automatizáltság és robotizáció területén. A korszerűsítés után a gyártási folyamatok még biztonságosabbak, hatékonyabbak és környezetkímélőbbek lettek. A magasfokú robotizáció tekintetében a Magyar Suzuki élen jár a hazai autógyártók között, a gyárban jelenleg összesen 770 robot dolgozik a teljes gyártási folyamatot lefedve, az alkatrészek beszerelését pedig úgynevezett okosrendszerek segítik.

Együttműködés a magyar beszállítókkal

A vállalat jelenlegi, négyéves kutatás-fejlesztési projektjében konzorciumvezetőként szorosan együttműködik partnereivel. A PEMÜ Műanyagipari Zrt., a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem vesz részt konzorciumi tagként az innovációs folyamat szakmai-technológiai munkájában. A projekt összköltsége 5,308 milliárd forint, ebből 2,712 milliárd forint saját forrás és 2,596 milliárd forint a Széchenyi 2020 program keretében nyújtott vissza nem térítendő támogatás. A 2020-ban záruló, összesen 5,3 milliárd forint értékű beruházás eredményeképpen a konzorciumi partnerek és a beszállítók szorosan együttműködő, innovatív hálózatot alkotnak majd.

Fejlesztési területek

A nagy ívű gyártechnológiai modernizáció több részben valósul meg 2016 és 2020 között:

  • A gépjármű-prototípusfejlesztés legfontosabb szempont­ja a könnyű súly, csekély fogyasztás, kis környezet­ter­helés, biztonságos használat, valamint az anyagok újrahasznosíthatósága.
  • A jövő gyárához vezető út meghatározó állomása a lézerhegesztési technológia előkészítése.
  • A hegesztőrobotok hálózatba kapcsolása az intelligens gyártás fontos eleme.
  • A Magyar Suzuki esztergomi gyárába több mint 4500 különböző alkatrész érkezik 240 beszállítótól. A logisztikai rendszerfejlesztés célja a teljes elektronikus termékkövetés megvalósítása, ami jelentős lépés a digitális termelésirányítás felé.
  • Az anyagfejlesztési folyamat végeredménye súlycsök­kentett polimer alapanyag előállítása. Ezzel a fejlesztéssel a Magyar Suzuki tovább növeli a biztonságot, ezenkívül hozzájárul a környezet megóvásához és a Suzuki modellek üzemanyag-felhasználásának csökkentéséhez.
  • Meglévő beszállítói együttműködéseit a Magyar Suzuki Zrt. innovatív hálózattá kívánja fejleszteni. A hálózat tagjai a kutatás, a termék- és technológiafejlesztés területén működnek együtt.

A Magyar Suzuki Zrt. az innovatív gyártási folyamatok segítségével kiváló minőségű, fejlett technológiai megoldásokat ötvöző személygépkocsikat készít és korszerű szolgáltatásokat nyújt a vevőknek, egyúttal tovább erősíti vezető szerepét a hazai autópiacon és helyét a nemzetközi autóiparban.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka