2013. november 5.

Szerző:
B. Szabó Edina

Okos városokat terveznek a jövő szakemberei

A Gartner piackutató cég felmérése szerint 2015-ig világszerte 4,4 millió munkahelyet kínálnak majd Big Data elemzés­ben jártas szakembereknek. Tudásuk abban a 2500 nagyvárosban is nélkülözhetetlen lesz, ahol az IBM okosváros-fejlesztései futnak. A válla­lat eddig több mint 1000 felsőoktatási in­tézménnyel írt alá képzési együttmű­ködést, Írországban már mesterszakon is lehet Big Data diplomát szerezni.


Az okos város tervezés és megvalósítás a szakemberképzés egy új ágazatát is fellendítette, hiszen a Big Data kezelése jóval több egyszerű adatfeldolgozásnál, ez pedig kiemeltté teszi az egyetemek, főiskolák szerepét.
Az IBM Magyarország több hazai egyetemen is fontos szerepet vállal az oktatás fejlesztésében, és azt is meg szeretné tudni, mit gondolnak a jövő szakemberei a városi közlekedés korszerűsítéséről.

A vállalat most közvetlenül a diákokhoz szól, és közös ötletelésre hívja a jövő szakembereit. A meghirdetett Kötetlen pálya – utak az okos városba című pályázatra olyan városfejlesztési javaslatokat várnak, amelyek a közlekedési dugók, a parkolás vagy épp a tömegközlekedés fejlesztésére dolgoznak ki újszerű megoldásokat.

A versenyre legfeljebb négyfős csapatok jelentkezhetnek: leendő mérnökök, közgazdászok, informatikusok, városszociológusok és grafikusok, illetve bárki, aki a felsőoktatásban tanul, és elképzeléseit képes vizuálisan is jól megfogalmazni. A pályázók feladata ugyanis az, hogy azonosítsanak egy közlekedési problémát valamelyik hazai nagyvárosban, majd infografikán mutassák be, milyen megoldást találtak rá. A pályamunkák közül a legjobbakat szakértő zsűri és a közönség választja majd ki.

A verseny az IBM Magyarország Facebook oldalán fut, a legjobb pályaműveket a nagyközönség is láthatja majd. További részletek a www.facebook.com/IBMMagyarorszag oldalon.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka