2013. május 2.

Szerző:
Bencze Áron

TRENECON COWI Tanácsadó és Tervező Kft. • trenecon.hu

Nemsokára Brüsszel elé kerülhet az ELI

Fizikusok számára nem kis kihívás elmagyarázni az elszámolható költség fogalmát és jelentőségét, ám egy uniós finanszírozású pályázat esetében mindez elengedhetetlen – érzékeltette a feladat egyediségét az európai Extreme Light Infra­structure (ELI) projekt megvalósíthatósági tanul­mányát és pályázati dokumentációját készítő cég ügyvezetője, Lehoczki Zsuzsanna.


A TRENECON COWI Tanácsadó és Tervező Kft. a környezet­védelem, a közlekedés és a területfejlesztés szegmenseiben az elmúlt években ötszáznál több fejlesztésben és több uniós nagyprojekt előkészítésében vett részt. Nevükhöz fűződik egyebek között számos nagyváros villamosfejlesztési beruházásainak, az M0-s és az M43-as autópályák fejlesztéseinek előkészítése, illetve az Érd és térsége szennyvíz-elvezetési és -tisztítási projekt támogatási dokumentációjának elkészítése.

Lehoczki Zsuzsanna szerint az ELI projekt kapcsán 2011 őszén indult közös munka legnagyobb kihívását a páneurópai program témája jelentette. Mint mondta, kifejezetten szoros és rugalmas együttműködésre volt szükség a tudományos élet résztvevőivel, akik egészen más nyelven kommunikáltak, mint az európai bizottság szakértői és tagjai. Egy nemzetgazdasági szempontból kiemelt projekt, mely a tervek szerint hosszú távon szolgálja majd a tudományt, nem múlhat kommunikációs különbözőségeken, így át kellett hidalni ezt a problémát. A munkát segítette a prágai és a bukaresti partnerektől kapott információ is – mondta el a TRENECON COWI Tanácsadó és Tervező Kft. ügyvezetője, kiemelve: a most alakuló kutatóintézet számára nemcsak a szervezeti struktúrára, a humánerőforrás-igényekre kellett terveket készíteni, de még arra is, miképp kívánnak a jövőben a kutatásba bekapcsolódni. A feladat másik sarkalatos pontja a tíz évre előre vázolt pénzügyi terv volt.

Lehoczki Zsuzsanna az elmúlt másfél év egyik mérföldkövének nevezte a pozitív hangvételű szakértői záróvélemény kiállítását, amely elengedhetetlen volt a pályázati dokumentáció kormányhoz való benyújtásához. Az ügyvezető reményei szerint hamarosan megszületik a döntés, illetve az EU bizottsági jóváhagyás. •


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka