Nem másolható

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2016. évi Innovációs Díját a Kompozitor Műanyagipari Fejlesztő Kft. nyerte el a FuranFlex nagy hő- és korrózióállóságú flexibilis műanyag béléscső rendszer kifejlesztéséért és forgalmazásáért. Kecskeméthy Géza, a vállalat ügyvezető igazgatója – akinek a nevéhez közel száz találmány fűződik – a termék egyediségéről és a legújabb kutatási irányokról beszélt lapunknak.


Balról a díjazott cég kereskedelmi igazgatója, Szépvölgyi Zsolt és Kecskeméthy Géza ügyvezető igazgató, mellettük Pálinkás József, az NKFIH elnöke és Łuszcz Viktor, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke, a díjátadók.
Miben rejlik a FuranFlex sikerének titka?

– A FuranFlex egy világszinten egyedi eljárás, amellyel bármilyen alakú, méretű és hosszúságú, elsősorban kémény- vagy szellőzőcső falbontás nélkül kibélelhető acélszilárdságú, korrózió-, láng- és hőálló, kompozit anyagú béléscsővel, toldások és illesztések nélkül. A gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy a FuranFlex béléscsövet még lágy állapotban húzzák be a kéménybe, majd gőzzel felfújva veszi fel a kémény formáját, és a hő hatására visszafordíthatatlanul megkeményedik, ezáltal kialakítva egy hő- és korrózióálló, acélszilárdságú üvegszálas kompozit béléscsövet. A FuranFlex üvegszál-erősítésű, hőre keményedő műgyanta, úgynevezett kompozit anyagból készül. Fizikai tulajdonságai és kémiai jellemzői tökéletesen alkalmassá teszik a kémények kibélelésére, speciálisan kifejlesztett gyantaösszetétele pedig garantálja a magas hő-, láng- és korrózióállóságot. A korszerű kéményeknél általánosan használatos fém béléscső előbb-utóbb korrodálódik, átlagosan tízévente ki kell cserélni. A FuranFlex szakszerű beépítés és üzemeltetés esetén tetszőleges ideig használható, korróziós károsodás ellen 25 éves garanciát vállalunk.

FuranFlex beépítési makett
Magyarországon kívül hol alkalmazzák még ezt a termé­küket?

– A béléscsöveket ma már a világ 34 országában alkalmazzák, megtalálhatók a többi között a budapesti Stefánia Palota, az angol Parlament, illetve az oroszországi Szmolnij-katedrális műemlék épületeiben is. Európában 600 ezer kéményben több mint 5000 kilométer hosszban építették már be. A FuranFlex márkavédett, szabadalmaztatott rendszer, amelyet Európa és az USA számos intézete, laboratóriuma vizsgált – pozitív eredménnyel. Megszerezte a beépítéshez szükséges engedélyeket Európában (ETA, CE jelölés) és Észak-Amerikában (UL Listed), továbbá számos országban rendelkezik helyi engedélyekkel is. A FuranFlex rendszerrel dolgozó beépítő cégek munkatársainak oktatáson kell részt venniük ahhoz, hogy a kivitelezésben részt vehessenek. A legnagyobb megrendelő országok között van Olaszország, Anglia, Svédország, Belgium és Franciaország. Gyártása kizárólag a Kompozitor vecsési telephelyén történik, a folyamatot nagyrészt saját tervezésű gépeinken valósítjuk meg, és innen szállítunk közvetlenül a világ különböző országaiba.

Sosem próbálták másolni vagy hamisítani a FuranFlexet?

– Igazán komoly versenytárs a világ egyetlen országában sem veszélyezteti a pozícióinkat. A technológia lemásolására természetesen voltak kísérletek, azonban a gyantakeverékek összetettsége és a gyártási folyamat kifinomultsága miatt a hamisított eljárással született termékek nem feleltek meg az alkalmazás céljának, így vagy nem kaptak beépítési engedélyt, vagy csak sokkal rosszabb minősítési osztályt tudtak megszerezni. A FuranFlex a mai napig egyedülállónak számít technikai paramétereit és sikerességét tekintve. Fejlesztésünk számos szakmai díjat nyert különböző rangos, főleg külföldi kiállításon és szakvásáron. Ilyen például a párizsi Nemzeti Innovációs Pálma vagy a brüsszeli Találmányi Világkiállítás Kiemelt Aranyérme. A magyar elismerések legrangosabbika eddig a Géniusz Európa Nagydíj volt, amelyet 2004-ben nyertünk el.
A tavalyi esztendő nagy eredménye, hogy az USA épületeiben is elkezdődött a FuranFlex alkalmazása; oda főként 60-80 méter hosszúságú és nagy átmérőjű béléscsöveket szállítunk. A cégünk által kifejlesztett termék árbevétele dinamikus, és töretlen növekedést mutat: az elmúlt öt évben megduplázódott. Reményeim szerint az idei Innovációs Díj újabb lökést adhat a FuranFlex kéménybéléscső további elterjedésének is. A piaci siker és a gazdasági eredményesség mértéke teszi lehetővé számunkra 16 fejlesztőmérnök foglalkoztatását, illetve a folyamatos fejlesztést és innovációt.

A fejlesztői gárda jelenleg egy új kéménybéléscső proto­típusán dolgozik. Ezt a folyamatot gyorsíthatja fel, hogy az innovációt egy pályázaton keresztül a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal is támogatta. Mit lehet tudni az új termék tulajdonságairól?

– A tervezett új fejlesztés a már sikeres FuranFlex technológia tu­dásbázisára építve egy új, megnövelt hőállóságú kéménybélelő kompozit megalkotását tűzte ki célul. A HHR (High Heat Resistance) márkanevű új termék alkalmas lesz nagyobb hőterhelésnek kitett vegyes vagy széntüzelésű kazánok kéményeinek bélelésére egyszerre nedves és száraz üzemmódban is. Jelenleg a piacon nincs olyan kéménybélelő technológia, mely a szilárd tüzelés sajátosságaiból adódó erőteljes igénybevételeket tartósan és biztonságosan képes elviselni, ugyanakkor beépítése egyszerű, ára kedvező. Az új fejlesztésű kompozit FuranFlex HHR kéménybélelő képes lesz azt a többlethőterhelést, agresszív csapadékot elviselni, ami az ilyen jellegű fűtési megoldásokkal jár, illetve nem tartalmaz bór vegyületet, mint égésgátlót, mely egyre inkább a kerülendő alapanyagok közé tartozik.

A Kompozitor Kft. legújabb fejlesztése: FuranFlex HHR minta

A kifejlesztendő termék tehát két fontos területen jelent majd újdonságot. Az egyik a környezetvédelem. Fontos, hogy minimális hulladék keletkezzen a termék gyártása és beépítése során, valamint hogy a termék ne tartalmazzon a környezetre káros égés­gátló adalékot. A másik terület a magas korrózió-, hő- és lángállóság, mely biztosítja, hogy a termék időtálló legyen a kéményben, és megvédje a lakóingatlant és az emberéletet még kéménytűz esetén is. Reményeink szerint a fejlesztés 2017 második felében már piacra kerül Magyarországon, de emellett egy magyar tulajdonban lévő nemzetközi szabadalom bejelentése is várható. Az innováció jelentős szellemi hozzáadott értéket képvisel, hiszen a kifejlesztendő kompozit műgyanta termék egy teljesen új konstrukció lesz, amely teljes egészében a Kompozitor Kft. tudásbázisára alapozva valósul meg.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka