2017. március 8.

Szerző:
Bencze Áron

Modellezés 3D-ben

Egy ipari, nagyfelbontású, optikai 3D szkennerrel bővítette a közelmúltban portfólióját a H.T.M. Zrt. Az eszköznek köszönhetően akár dokumentáció nélküli alkatrészek modellezése is megvalósítható. Az új technológia érdekességeiről és felhasználási módozatairól Egerszegi Zoltánt, a vállalat vezérigazgatóját kérdeztük.


Több mint húsz éve foglalkoznak szerszámházak és fröccsöntő szerszámok gyártásával. Hogyan kerültek kapcsolatba a GOM precíziós ipari 3D méréstechnikai megoldásokkal?

– A braunschweigi székhelyű, német érdekeltségű GOM (Ge­sell­schaft für Optische Messtechnik) 1990 óta innovatív technológiákat és a legújabb kutatási eredményeket alkalmazva fejleszt, gyárt és forgalmaz ipari alkalmazású, automatizált 3D koordinátamérésre, illetve 3D tesztelésre alkalmas rendszereket. A GOM-rendszerek magyarországi kizárólagos partnere az R-Design több mint négy éve végzett megbízásunkból összehasonlító méréseket. A folyamatosan növekvő volumenű megrendeléseink egyre bonyolultabbá tették, hogy az alkatrészeket Budapestre szállítsuk, ezért döntöttünk egy ipari, nagyfelbontású, optikai 3D szkenner megvásárlása mellett.

Optikai 3D szkenner érintés nélküli vizsgálattal tetszőleges mé­retű, felületű és komplexitású munkadarabok mérésére alkalmas.
Egészen pontosan mire képes ez a rendszer?

– Az optikai, teljes felületű 3D méréstechnika egy szabványos minőségellenőrzési eszköznek számít az iparban. A GOM ATOS rendszereket széles körben alkalmazzák különböző ipar­ágakban, így például lemezalkatrészek, szerszámok és önt­vények, turbinalapátok, prototípusok, fröccsöntött és öntött alkatrészekhez egyaránt. A működése a következő: a készülék az alkatrész teljes geometriai alakját mérve sűrű pontfelhőt vagy poligonhálót rögzít, amely precízen leírja a tárgy felületét és primitívjeit. Azaz különböző méretű, felületi finomságú és komplexitású tárgyakról szolgáltat pontos 3D koor­dinátákat kiváló adatminőségben, emellett parametrikus vizsgálatot és kiértékelést biztosít, illetve eltérésvizsgálatokat végez CAD-hez, 2D adatokhoz vagy két alkatrészt egymáshoz hasonlítva. Emellett képes még metszeteken alapuló elemzést, GD&T és trendanalízist végezni, továbbá teljes körű mérési jegyzőkönyveket is készíthet. Azaz maga a szkenner csökkenti a kutatás-fejlesztésre fordított időt, javítja a termék minőséget és rövidíti a gyártási időt, emellett magasabb szintű minő­ségbiztosítást eredményez a termék teljes életciklusa során. És nem utolsósorban egységesíti a minőségi előírásokat megbízható és nyomon követhető eredményekkel.

Az ATOS 3D alak- és dimenzionális mérési folyamat három alaplépése.
Az ATOS Core 185-ös készüléknek mi a specialitása? 

– Ennek a berendezésnek fix kamerarendszere van, azaz nem lehet állítani rajta a fókuszt. Ez azonban nem okoz hátrányt, mert méréseink 99 százalékban olyan termékcsalád esetében zajlanak, amelynél a beállított kameratávolságra van szüksé­günk. Elsősorban az energetikaipar számára szállítunk olyan, 200 × 150 milliméter nagyságú alkatrészeket, melyek felüle­tét koordinátagépen már nem lehet eléggé pontosan megmérni. Természetesen ennél nagyobb méretű alkatrészek modellezésére is van lehetőségünk, ugyanis a referenciapontok alapján a szoftver automatikusan egy általános, globális koordináta-rendszerbe transzformálja az egyedi méreteket. A fotómontázs állhat húsz, de akár több száz fényképből is. A vizsgált tárgy bármilyen anyagú lehet, beleértve az üveget is. Az eszköz megvásárlásával bízunk abban, hogy újabb megbízásokhoz is juthatunk az autóipari beszállítók vagy éppen a műanyag fröccsöntő területen dolgozó korábbi partnereinknek köszönhetően, akik régóta használt szerszámokkal és berendezésekkel dolgoznak, melyekhez eredetileg sem volt, vagy egyszerűen mára elavult a dokumentáció. A szkenner ugyanis vissza tudja modellezni az eredeti alkatrészeket a legkisebb részletig, így azok utángyártása is megkezdődhet. A 3D-s digitális adat felhasználható bemutatóra, archiválásra, alkatrészmásolásra, végeselem-analízisre, újratervezésre vagy gyártásra, minőségellenőrzési célokra.

ATOS Core 185-ös készülék mérés közben
Komplex kiértékelés, egyszerű kezelhetőség
Milyen további terjeszkedési tervei vannak a H.T.M-nek?

– Az elkövetkező gazdasági évben a megmunkálóüzemünk gépparkján fogunk kapacitásnövelő beruházásokat végezni. Törekedni fogunk a legmodernebb technológiákat felsorakoztató beszállító kiválasztására. Ennek eredményeképpen nemcsak a gyártókapacitás növekedését várjuk, de a kiéleződött piaci helyzetben a versenyképességünk növelésére is számítunk. Természetesen nem elegendő a gépek megvásárlása, a dolgozóink képességeit is fejlesztenünk kell, hogy a beruházás teljes lehetőségtárát kiaknázzuk.
A szakképzésünk területén is jelentős fejlesztéseket indítunk: Team Center, változáskövetés, papírmentes gyártás alapjait fektetjük le.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka